Emeli a Babakötvény kamatát a Pénzügyminisztérium

afp.com-20150504-PH-DV-DV2017384-highres
2023.01.26. 19:54
Varga Mihály közölte, hogy február elejétől emelik a Babakötvény éves kamatát. Azt is elárulta, hogy ez miért előnyös.

Varga Mihály pénzügyminiszter a gyermeket nevelő családok számára jó hírt osztott meg a közösségi oldalán: február 1-jétől 17,5 százalékra emelik a Babakötvény éves kamatát. A Babakötvény éves kamata jelenleg 8,1 százalék.

Mint fogalmazott, a családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást az adó-, járulék- és illetékmentes Babakötvényben. Ezek összege eléri a 200 milliárd forintot. Hozzátette: havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára.

Varga Mihály azt is elárulta, miért előnyös a Babakötvény:

  • Havonta bármekkora összeg félretehető, kamata az előző évi infláció plusz 3 százalék.
  • Az állam ehhez nyújt még további 10 százalék, de maximum 12 ezer forint külön támogatást is minden évben.
  • Nincs számlavezetési díj, adó-, járulék- és illetékmentes.
  • Egyszerűen, akár online is nyitható.
  • 42 500 forint összegű életkezdési támogatás is jár.

A babakotveny.hu oldalon található információk szerint minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

A számlát a gyermek szülein túl más közeli hozzátartozója vagy más törvényes képviselője, valamint a 16. életévét betöltött gyermek maga is megnyithatja. A számlanyitáshoz szükséges dokumentumok listáját innen tudja letölteni.

(Borítókép. Varga Mihály. Fotó: Dieter Nagl / AFP)