Vámos György: Egyre erősebbek az árstop piactorzító hatásai

DSZZS20221114001 (1)
2023.02.06. 16:13
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint ugyan januárban tetőzhetett a bolti infláció, a következő hónapokban így is lassú lesz a mérséklődés. A főtitkár szerint ezzel a kormány számára megnyílik a lehetőség arra, hogy döntést hozzon az árstopok kivezetéséről.

Jelentős visszaesés volt tapasztalható a kiskereskedelmi forgalomban 2022 decemberében, ráadásul pozitív fordulatot a következő hónapok sem hoznak még. Erről Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára beszélt a Portfoliónak.

A tisztviselő elmondta, hogy a bolti infláció januárban tetőzhetett, ugyanakkor csak lassú mérséklődésre lehet számítani az év első felében a pénzromlás területén. Az OKSZ főtitkára emellett úgy látja: ezzel a kormány számára megnyílik a lehetőség arra, hogy döntést hozzon az árstopok kivezetéséről.

Vámos György elmondta, hogy a friss kiskereskedelmi adatok alapján az idei első félév ugyanolyan nehéz lesz a vásárlók számára, ahogy a tavalyi év vége. Hozzátette: sok termék ára tovább fog emelkedni, viszont már nem olyan gyors ütemben, mint az elmúlt hónapokban.

Az árstop piactorzító hatásai egyre erősebbek. Ha nem vezetik ki végleg az árstopokat, kényszerű okok miatt az a veszély fenyeget, hogy növekedhet az import részaránya mind az alapanyagokat, mind a késztermékeket illetően

– fogalmazott a Portfoliónak az OKSZ főtitkára, aki megismételte: a következő hónapokban időszerű döntést hozni az árstopok kivezetéséről.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)