Fontos bejelentést tett a kormány: itt lehet a földgázkitermelés új fellegvára

D LEH20230212018
2023.02.13. 14:20
Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is – jelentette be hétfőn az Energiaügyi Minisztérium. Az MVM Csoport is megtette a hivatalos bejelentést.

A Békés vármegyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező sem felkutatása, mezőfejlesztése vagy kitermelése szempontjából. Az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött.

A Corvinus-projektet 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánították.

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint – a termelési tesztek alapján – a felfedezett mezőben elérhető, jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon kitermelése kezdődik most. A napokban hozzálátnak a második kút fúrásához is.

A tárca közleményében hangsúlyozza, hogy a kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. 

Miért fontos ez a földgáz?

Bár Magyarországon tavaly a gázfogyasztás az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, kitettsége ezen a téren még mindig magas. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni – ezt Lantos Csaba energiaügyi miniszter is részletezte lapunknak.

A békési gázmezővel kapcsolatos bejelentéssel párhuzamosan a tárca azt is hangsúlyozta, hogy a földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia,

Így az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a Földgázra.

„A kormány az ellátás biztonsága és a rezsicsökkentés védelme érdekében a hazai igények folyamatosan növekvő részét fedezné belföldön elérhető forrásokból. A most megkezdődő kitermelés így hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését” – fogalmazott közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

Az MVM is megszólalt

A szabályoknak megfelelően az MVM Energetika Zrt. a Budapesti Értéktőzsdén megtette az ügylet bejelentését. A közzététel során ismertették: az MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló MVM CEEnergy Zrt. az Upstream stratégiájának megvalósítását célzó projektportfólió első elemeként, a Horizon General LLC. partnereként vesz részt a Corvinus-projektben.

A projekt 50-50 százalék tulajdoni arányú vegyesvállalati struktúrában valósul meg az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. részvételével, amely az amerikai székhelyű Aspect Holdings LLC. leányvállalata.

Az első, Nyék-6A számú kút lefúrása 2022 márciusában befejeződött. Ennek eredményeként, illetve a kúton elvégzett termelési tesztek ipari mennyiségű földgáz és kondenzátum (könnyűolaj) beáramlását eredményezték. Ezért a Nyékpuszta mezőben jelentős mennyiségű kitermelhető szénhidrogénvagyon prognosztizálható. Az MVM közleményében jelzi:

A fejlesztés és a kitermelés valamennyi jogszabályi, illetve a környezetvédelmi előírásokkal és engedélyekkel összhangban van.

„Az MVM Csoport számára kiemelten fontos, hogy Magyarország energiafüggetlenségének növelése mellett a környezet védelme is azonos súlyú szempontként kerüljön figyelembevételre a beruházás megvalósítása során” – fogalmaznak tőzsdei közleményükben, amelyben kitérnek arra is: a beruházás az eredeti terveknek megfelelően további kutak lefúrásával és a termelési infrastruktúra megépítésével folytatódik.

A második kút fúrása a napokban elkezdődik. A Corvinus-projekt támogatja az MVM Csoport hosszú távú stratégiáját, hozzájárul portfóliója optimalizálásához, és csökkenti az ország energiafüggőségét.

(Borítókép: Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Fotó: Lehoczky Péter / MTI)