2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Kifüstölik a csalókat: szőnyegbombázás zajlik a kriptopiacon

GettyImages-951165826
2023.02.21. 06:44
Új kezdetben reménykedtek a kriptopiac vezetői egy katasztrofális kudarcokkal teli év után 2023-ban. Ehelyett az iparág egy agresszív kormányzati fellépés célkeresztjében találta magát.

A múlt hónapban az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) bírságokkal büntetett több, kriptovaluta-szolgáltatást nyújtó vállalatot is. A szigor hátterében az elmúlt időszak kriptopiaci csalásai és a tavaly év végi nagy árfolyam-beszakadások állhatnak.

Habár 2022-ben számos negatív esemény volt a kriptopiacon, a legnagyobb visszhangot keltő és legnagyobb károkat okozó botrány egészen az év végéig váratott magára. Ez nem volt más, mint az FTX nevű kriptotőzsde és vezetője, Sam Bankman-Fried bukása. Az egykor második legnagyobb kriptotőzsde igazgatója pillanatok alatt vált fiatal zseniből a kriptoszektor első számú közellenségévé. 

A szabályozókat már a nagy vihart kavaró FTX-botrány előtti években is kritikák érték, hogy nem tudtak megbirkózni a kriptoiparral, még akkor sem, amikor az több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. Emiatt nagy nyomás nehezedett rájuk, hogy cselekedjenek. 

A szabályozószervek az elmúlt hetekben padlógázzal hajtottak bele a kriptopiacba, egymást érik a bírságok, intézkedések.

Én ezt kriptoszőnyeg-bombázásnak nevezem. Pár óránként hallunk valamilyen új végrehajtási intézkedésről

mondta Kristin Smith, a Blockchain Association, egy kriptoipari kereskedelmi csoport ügyvezető igazgatója a The New York Timesnak.

Rászálltak a kriptósokra

Az elmúlt hét legnagyobb port kavaró kriptopiaci híre volt, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete fellépett a Paxos cég ellen, amely kriptopénzt bocsát ki, az úgynevezett stablecoint (magyarosan stabilcoin).

Stabilcoin

A stabilcoin a kriptopénzek egy olyan típusa, amit úgy terveztek, hogy tükrözze a valós eszközöket, például az amerikai dollárt. Ezeket a stabilcoinokat gyakran valódi eszközökkel, például kötvényekkel vagy készpénzzel fedezik. Ezek váltak a kriptopiac gerincévé, mivel lehetővé teszik az emberek számára, hogy gyorsan kereskedjenek különböző érmékkel anélkül, hogy hatóságilag kibocsátott (fiat) valutát kellene váltaniuk.

A Paxos kibocsátott egy digitális valutát Binance USD, röviden BUSD néven. Ez egy stabilcoin, amely a Binance-hez, a világ egyik legnagyobb kriptopénztőzsdéjéhez kapcsolódik. A BUSD egy az egyben az amerikai dollárhoz van kötve.

A probléma gyökere is itt található, az SEC szerint ugyanis a BUSD értékpapírnak számít, a Paxos azonban nem a szövetségi értékpapírtörvények szerint regisztrálta a BUSD felajánlását. A kriptocégek egyébként nem tőzsdeként vannak bejegyezve, csupán kereskedést biztosító felületek.

A Paxost perrel fenyegették meg, aminek hatására úgy döntött, hogy felfüggeszti a Binance-szel közös BUSD stablecoin-kibocsátást. 

A stabilcoinok értékpapírok?

Bár az SEC még nem állt elő konkrét vádakkal, a Paxosnak címzett értesítés arra a kérdésre összpontosít, hogy a stabilcoinok értékpapírok-e vagy sem.

A Paxos a maga részéről azt mondta, hogy nem ért egyet az SEC munkatársaival, mivel a BUSD nem értékpapír a szövetségi értékpapírtörvények értelmében – világított rá a CNBC.

Fegyverkezési versenyt látunk az Egyesült Államokban a szövetségi ügynökségek között, akik azon versengenek, hogy megmutassák, milyen keményen tudnak fellépni a kriptóval szemben. Sok seriff van a városban, és mindegyikük ugyanazt a várost akarja az irányítása alá vonni

– mondta Jason Weinstein kriptoügyekre szakosodott ügyvéd szintén a The New York Timesnak.

Az Egyesült Államokban a Howey-teszt segítségével állapítják meg egy eszközről, hogy értékpapír-e vagy sem. Az elbírálásnál négy szempontot figyelnek: 

  1. szükséges egy pénzösszeg befektetése; 
  2. a befektető elvárja a jövőbeli profitot; 
  3. közös vállalkozásról van szó; 
  4. valamint a profitot egy harmadik fél generálja. 

A bitcoin nem felel meg minden pontnak. Ugyanakkor vannak olyan tokenek, amelyeket pénzért vásárolnak biztosnak ígért hozamot várva, méghozzá úgy, hogy a projektnek több tagja is van és a befektetőknek semmit sem kell tenniük a nyereségért – tehát kipipálnak minden Howey-kritériumot, ezért értékpapírként kell kezelni és szabályozni őket – mondta az Indexnek nyilatkozó Qayum Dániel, a Peak Financial Services fintechtanácsadója.

A szakértő rávilágított, hogy a Kraken esetében pedig egy úgynevezett stakingszolgáltatás minősült befektetési tevékenységnek, ugyanis a kriptotőzsde a felhasználói pénzét összegyűjtve ígért hozamot nekik, ami egy bevett blockchainfolyamathoz volt kötve.

Már korábban is szorosan figyelték a nagyobb vállalatok kínálatát az Egyesült Államokban. A Coinbase kriptotőzsdének például nem engedték meg egy hitelezési szolgáltatás bevezetését, valamint egy vizsgálatot is indítottak ellene, mivel értékpapírszerű tokenek szerepeltek a kínálatában. Mindenesetre az FTX-botrány és a sorozatos kriptoszolgáltatói csődök belejátszhatnak az SEC erősebb kiállásába.

Európa is szigorít a szabályokon

Az intézkedések valószínűleg egy elhúzódó jogi huzavona előjátékát jelentik, ahogy a szabályozók reagálnak a piaci zavarokra, amelyek miatt tavaly neves kriptotársaságok csődöt jelentettek, a befektetők pedig dollármilliárdokat buktak. A végrehajtás pedig azt jelzi, hogy Washingtonban egyre sürgetőbbé válik a kriptovaluták jelentette fenyegetés kezelése, amely technológia a pénzügyi spekuláció új formáit teszi lehetővé.

Qayum Dániel szerint Magyarországon jelentős mértékben nem érinti a felhasználókat az SEC jelenlegi tevékenysége.

Amennyiben egyesült államokbeli platformon kereskedik valaki, akkor minimálisan szűkülhet a kínálata. De a legnagyobb kriptovaluta-választék miatt eddig is a Binance-t használták az emberek, amelynek a nemzetközi tevékenységébe nem szólhat bele az SEC.

Itthon sokkal inkább releváns az európai uniós MiCA tervezet, amelyet már elfogadott az Európai Unió Tanácsa, és jelenleg az Európai Parlamentnél áll. Amennyiben bevezetik, az EU-ban tevékenykedő kriptovaluta-kereskedőkre szigorúbb szabályok fognak vonatkozni, és ezzel a végfelhasználók nagyobb biztonságban tudhatják pénzüket. Nem történhetne meg például egy olyan eset, mint az FTX-é – állapította meg a szakértő.

(Borítókép: Jack Taylor / Getty Images)