Megint tiltana Brüsszel, rossz hír ez a magyar gazdáknak

GettyImages-518152410
2023.02.23. 08:47
Az Európai Bizottság betiltaná a tyúkok ketreces tartását. Ez a lépés igen érzékenyen érintené a hazai baromfitenyésztőket, a Magyarországon nevelt tyúkok 80-85 százalékát ugyanis még mindig így tartják, írja az Euronews.

A bizottság két évvel ezelőtt döntötte el, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról. 2013-ban az uniós szabályozás megváltozása miatt a gazdáknak a korábbiaknál nagyobb és kényelmesebb ketreceket kellett beszerezniük.

Úgy hírlik, hogy a mostani javaslat az állatbarátabb ketreceket is kukázni akarja, és rá akarja szorítani az ágazatot a szabadtartásra.

A szabadon nevelt csirkék tojásai a legmagasabb, vagyis prémiumminőséget képviselik, ezért drágábbak is, mint a ketreces állattartásból származó tojások. A gond az, hogy egy 2018-as adat szerint a szabadtartású csirkék az állatállomány egészen elenyésző százalékát teszik ki Magyarországon.

Így fordulhat elő, hogy a magyar tojásfelhozatal legalább

80–85 százaléka a ketreces baromfigazdaságokból származik,

és csak a maradék 15–20 kerül ki más tartásból. A helyzet Franciaországban sem rózsásabb, az ágazat jelezte is, hogy importkorlátozások bevezetése híján a ketreces tartás betiltásával a bizottság csak növeli a versenyhátrányt a harmadik országokból érkező baromfitermékekkel szemben.

Franciaország mellett Magyarország is egy olyan uniós szabályozás megalkotását szorgalmazza, amely valódi piacvédelmet biztosít a tagállamok gazdálkodóinak, elsősorban az állattartóknak, értesült az Euronews.

(Borítókép: Dhiraj Singh / Bloomberg / Getty Images)