Magyar vállalatokat is érint egy új német törvény

2023.02.26. 19:07
Német vállalatok ellátási láncának átvilágítására vonatkozik az a januártól hatályos törvény, amely a magyar beszállítóikat is érinti. A rendelkezésnek az a célja, hogy biztosítsák az emberi jogok tiszteletben tartását, és csökkentsék a környezeti károkat a lánc szereplőinél.

Az emberi jogi kockázatok közé tartozik például a gyermekmunka, a kényszermunka, az egyenlőtlenség és a megkülönböztetés, a bérek visszatartása, az embertelen és megalázó bánásmód, a kollektív dolgozói érdekérvényesítés megnehezítése. A környezetvédelmi kockázatok alatt pedig a káros melléktermékeket és a hulladékok ártalmatlanításával, tárolásával, szállításával kapcsolatos mulasztásokat értik – számolt be a piacesprofit.hu.

Aki nem tartja be a jogszabályt, az akár 8 millió eurós vagy 400 millió euró feletti árbevétel esetén még ennél is magasabb,

az árbevétel 2 százalékának megfelelő közigazgatási bírságra számíthat.

A szabályszegőket a közbeszerzésekből is kizárhatják.

Ennek értelmében a magyar beszállítók is arra számíthatnak, hogy a német vállalatok hamarosan jelentős adminisztrációval, akár többletköltséggel járó adatkérési, ellenőrzési, folyamatfejlesztési és szerződéses klauzulákra vonatkozó igénnyel fognak jelentkezni.

Emellett további szigorítás is jöhet várhatóan két éven belül:

a Magyarországon működő vállalatoknak még szigorúbb követelményeknek kell majd megfelelniük az érintett területeken.

Egy új, európai uniós irányelv az 500 fő feletti vállalatokat arra kötelezné, hogy egy, a német törvényben foglaltaknál is szigorúbb fenntarthatósági, átvilágítási és jelentéstételi mechanizmus keretei között felmérjék és mérsékeljék a tevékenységükhöz kapcsolódó környezeti és emberi jogi kockázatokat.