A magyar bankrendszer javulását várja 2023-ra a Fitch Ratings

GettyImages-1244298971
2023.03.09. 21:30
Noha több hátráltató tényező is volt, például az Ukrajnában zajló háború hatásai, várhatóan így is javul a magyar bankrendszer eredménye az idén – tette közzé csütörtökön szektorelemzésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Az MTI híradása szerint a Fitch kiemelte: tavaly a rekordmagas kamatok ellenére 6 százalékkal csökkent éves összevetésben a magyar bankrendszer szektorszintű nettó nyeresége, és ebben része volt az ukrajnai háború gazdasági hatásai által felerősített hitelminőség-romlási leírásoknak, a hitelkamatokra megállapított felső korlátoknak és a különadóknak.

Az idén várható hátráltató tényezők közé sorolják a Fitch Ratings elemzői, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése alapján április 1-től a kétszeresére, a jelenlegi 5 százalékról 10 százalékra emelkedik a kötelező tartalékráta, és a jegybank ennek 75 százalékára fizet kamatot a bankoknak.

A magyar bankrendszer nyereségességének normalizálódását a gyenge hitelkereslet és a hitelveszteségek fedezésére képzett tartalékolás növekedése is terhelheti a Fitch Ratings elemzése szerint.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy mindezek ellenére a magyar bankrendszer szektorszintű eredményének erősödését várja 2023-ra a tavalyi évhez képest.

Azt is megjegyezték, hogy a kötelező tartalékráta minimumának áprilistól esedékes emelkedése nyomán éppen ezekre a tartalékokra fizetett kamatok járulhatnak hozzá egyre jelentősebb mértékben a banki jövedelemképzéshez.

A Moody’s is közzétette jelentését

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a Moody's nemzetközi hitelminősítő is közzétett egy jelentést szerdán. Ebben azt írták: a magyar gazdaság erős, ellenállóképes, a kormány elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése mellett.

A hitelminősítő kedvezően értékelte többek között a magyar gazdaság növekedési kilátásait, az erős feldolgozóipart és exportteljesítményt, a kormány elkötelezettségét az államháztartási hiány és az adósságcsökkentés iránt, valamint a stabil bankrendszert. A dokumentum rögzíti: a hitelképességet érintő kihívásokat elsősorban az Európai Unióval kapcsolatos viták jelentik. Azonban

A MOODY’S ELEMZŐI IS ARRA SZÁMÍTANAK, HOGY MAGYARORSZÁG HOZZÁJUT A NEKI JÁRÓ FORRÁSOKHOZ.

Hozzáteszik: az elhúzódó orosz–ukrán háború is jelentős kockázatot hordoz. Az elemzők mindezek ellenére azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót: 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re 3 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek. 

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)