„Ez egy teljesen idióta lépés volt” – ez vezethetett az amerikai bank összeomlásához

33B99KM-highres
2023.03.14. 09:19
A tengerentúlon elkezdődött a felelősök keresése a Silicon Valley Bank csődje ügyében. A szakértők és bennfentesek elmondták, hogy mi vezethetett a pénzintézet viharos gyorsasággal történő összeomlásához.

A Silicon Valley Bank (SVB) még az előző hét közepén keveredett bajba, miután Peter Thiel PayPal-alapító arra figyelmeztetett, hogy a pénzintézet likviditási gondokkal küszködik, és azt javasolta, hogy aki csak tudja, mielőbb vegye ki a pénzét onnan. Az események ezután felgyorsultak, és péntekre – a drasztikus árfolyamesés miatt – leállt a bank részvényeivel való tőzsdei kereskedés, majd szombaton be is jelentették a csődöt.

Mindez nemcsak az egész amerikai pénzpiacra, hanem a világ többi országának bankjaira is kihatással volt. Nagy kérdés, hogy az amerikai kormány meg tudja-e állítani a folyamatot.

A CNN-nek most a bank egyik, sokat látott alkalmazottja beszélt arról, mi vezethetett a nagyon gyors összeomláshoz. Mint mondta, nagyon meglepte az, hogy Greg Becker, a bank vezérigazgatója a botrány kezdete után mennyire nyíltan beszélt a bank pénzügyi problémáiról. Szerinte ezzel a vezérigazgató növelte a pánikot, még több ügyfelet késztetett arra, hogy kivegyék a pénzüket, vagyis gyakorlatilag felgyorsította a pénzintézet összeomlását. 

Ez egy teljesen idióta lépés volt. Nagyon transzparensek voltak. Ez pont az ellenkezője annak, ami általában egy botrányban történik. De ez a transzparencia és őszinteség kivégezte őket

– fogalmazta meg a véleményét az alkalmazott.

Hozzátette: nagy hiba volt Greg Becker részéről az is, hogy a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a vállalatnak tőkeemelésre van szüksége. „Az embereket sokkolta, hogy a vezérigazgató mennyire hülye volt. 40 éve ezzel foglalkozik, és nem képes arra, hogy privát módon intézzen el egy 2 milliárd dolláros tőkeemelést? Akkor már inkább üljön fel a gépre, repüljön Kuvaitba, mint mindenki más, és adja nekik a bank tulajdonrészének egyharmadát.”

Az amerikai jegybank is hibázott? 

Jeff Sonnenfeld és Steven Tian, a Yale School of Management szakértői szintén azt írták a CNN kérdésire válaszolva, hogy a Silicon Valley Bank vezetőségét jogosan kritizálják a történtek miatt, mivel nem így kellett volna kezelniük a botrányt. „Valaki meggyújtott egy gyufát, mire a bank elkiáltotta magát, hogy  »Tűz van!«” – vázolták, majd azt is hozzátették:

szerintük az amerikai jegybank (Fed) régóta tartó, „túlzott” kamatemelése volt a bank összeomlásának kiváltó oka. 

Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy a banknak reagálnia kellett volna a kamatemelések által kiváltott helyzetre. A bank alkalmazottja szerint a vezetőség nagyon rossz stratégiát követett, de úgy véli: egyszerűen „naívak” voltak és hibáztak, és nincs arról szó, hogy direkt okozták a pénzintézet összeomlását. 

A CNN arról is beszámolt, hogy a bank alkalmazottjai alig néhány órával a csőd előtt még egy utolsó fizetési bónuszt kaptak, miközben a vezérigazgató elnézést kért tőlük a történtek miatt.

Túl sokat foglalkoztak a társadalmi diverzitással a bankban?

Andy Kessler veterán befektető a The Wall Street Journal hasábjain írt a bank összeomlásának okairól, és néhány meglepő okot is felsorolt. A pénzügyi szakember elsősorban három fő okot lát a csőd mögött:

  1. Az SVB a saját sikerének áldozatává vált 2020 után (akárcsak két másik pénzintézet, a 2008-as válságnál a Lehman Brothers és a Bear Stearns), és túl nagy kockázatokat vállaltak a kötvénybefektetésekkel,
  2. 2022 januárja után – amikor visszaesés kezdődött a tőzsdén – nem jól mérték fel azt, hogy az ügyfeleik mennyi pénzt akarnak majd kivenni a bankból, és nem fektettek figyelmet az ezzel kapcsolatos kockázatkezelésre sem. 
  3. Amikor pedig a múlt héten beütött a botrány, akkor nem léptek elég gyorsan, és nem adták el a bank egy részét, holott ezzel megelőzhették volna a teljes csődöt. 

Kessler azt is felvette – más szakértőkkel együtt –, hogy valószínűleg az amerikai pénzintézeteket érintő szabályozások is hozzájárulhattak a csődhöz (többen felvetették, hogy az eset példáján nagy változások jöhetnek ezen a téren).

Végül arról is írt, hogy a bank egyik hivatalos dokumentuma részletesen összefoglalta, hogy milyen lépéseket tesznek a diverzitás érdekében, és felsorolták egyebek mellett, hogy a 12 igazgatósági tag közül 11-en függetlenek, 5-en nők, és van köztük 1 afroamerikai, 1 LMBTQ+ szexuális irányultságú tag, valamint két veterán is (vagyis az amerikai hadseregből leszerelt katona).

Nem mondom azt, hogy ha 12 fehér férfi ül ott, akkor elkerülhető lett volna az összeomlás, de lehet, hogy a cég figyelmét elterelte a diverzitásnak való megfelelési kényszer

– írta a cikkben Andy Kessler.

Beperelték a vezérigazgatót és a pénzügyi igazgatót 

Mindeközben a The Guardian arról ír, hogy a bank részvényesei pert indítottak Greg Becker vezérigazgató és az igazgatóság két másik tagja ellen (akiknek egyike az intézmény pénzügyi igazgatója, Daniel Beck).

A keresetet hétfőn, Kaliforniában nyújtották be. A részvényesek szerint a bank vezetői eltitkolták, hogy mekkora kockázatot jelent az intézetre nézve a Fed kamatemelése, és az, ha az ügyfelek egyszerre próbálnak meg hozzájutni a pénzükhöz. 

A The Guardian szerint várhatóan számos másik keresetet benyújtanak még az intézet vezetői ellen a közeljövőben. 

(Borítókép: Noah Berger / AFP)