Megerősítve: elesett az újévre a magyar ipar

DSZZS20221020012
2023.03.14. 10:20
Az első után az ipari termelés januárra vonatkozó második becslése is megerősítette a volumencsökkenést. Szeptemberben még 10 százalék feletti bővülést mért a KSH, azóta hónapról hónapra csökkent az emelkedés üteme. Bár 2022-egészében 5,8 százalékkal bővült, januárra elesett az ipari termelés, amely hosszú idő után csökkent mind éves, mind havi szinten.

0,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene 2023 januárjában az előző év azonos időszakához képest. (Az első becslésben közölt januári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz képest 5,1 százalékkal visszaesett.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Továbbra is a járműgyártás az élen

A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 19,5, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 51 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 16,5, a feldolgozóiparé 11,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2 százalékkal nőtt,

a csekély súlyú bányászaté 16,6 százalékkal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 19,5 százalékkal visszaesett, nagyrészt az előző évinél jóval enyhébb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2023. januári átlagos középhőmérséklet 3,3°C-kal magasabb volt a 2022. januárinál).

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 20 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 29, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 14,4 százalékkal nőtt.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékében, 44 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 97, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 15,7 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,6 százalékkal nagyobb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 0,9 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,2 százalékkal csökkent mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: az – édesség- és a készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában 7,7, a dohánytermék gyártásában 48 százalékkal. A legnagyobb (21 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 15,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A többi nyolc alágazatban 0,1 és 51 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 12,9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2022. januárinak mintegy felére zsugorodott.

Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában (28 százalékkal), nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

A legnagyobb mértékben, 35 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Régiós lebontásban

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb, 15,3 százalékos volumenbővülést Budapesten, a legjelentősebb, 10,2 százalékos visszaesést Észak-Magyarországon regisztráltuk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 1,0 százalékkal nagyobb volt a 2022. januárinál. Az új belföldi rendelések 10,7 százalékkal visszaestek, az új exportrendelések 3,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány január végén 3,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

(Borítókép: A hegesztő üzem robotjai az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)