Hamarosan újabb inflációkövető állampapír jön

2023.03.22. 08:12
Március 27-étől érkezik a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) új, 7 éves kiírása. Az inflációkövető papírokat már most is úgy viszik a magyarok, mint a cukrot.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nemrég közölte, hogy lezárják annak a 2030/I nevű PMÁP-papírnak a jegyzését, amelynek bevezetéséről januárban írtunk.

Helyette azok, akik állampapírba tennék megtakarított pénzüket, a 2030/J nevű konstrukciót tudják majd megvásárolni. Ennek a papírnak is 1,5 százalékos kamatprémiuma lesz, ehhez adódik hozzá a mindenkori infláció mértéke.

Az új papírnak van egy apró hátránya, mégpedig az, hogy 

EGY HÓNAPPAL KÉSŐBB FOGJA LEKÖVETNI AZ INFLÁCIÓ JÖVŐBENI VÁLTOZÁSÁT, MINT AZ ELŐDJE.

A Portfolio szerint a papír kamatfordulója minden év március 20-ára esik majd (ugyanez az előző papírnál február 20. volt). A 2030/J első kamatfizetése tehát 2024. március 20-án lesz. 

A portál azt is kiszámította, hogy nagyjából mennyi pénzhez lehet jutni ezzel a papírral. Mint írták: ha valaki 1 millió forintot fektet be a papírba, akkor – az MNB inflációs várakozásainak fényében – a 7. év végén 1 millió 723 ezer forintja lehet.

Viszik, mint a cukrot 

A Portfolio végül arról is beszámolt, hogy a PMÁP már február végére is komoly eredményeket ért el: addigra a jegyzetállomány meghaladta az 5000 milliárd forintot, ami jelentősnek mondható.

Az összes állampapír-konstrukciót nézve az előző hónapban mintegy 8819 milliárd forintnyi megtakarítás volt a különféle állampapír-konstrukciókban, ami 200 milliárdos növekedést jelent a decemberi adatokhoz képest.