Elkeserítő hír az autósoknak: úgy elszálltak az árak, mint még soha

2023.04.01. 08:32
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja 52 322 forint volt március elején, miközben egy évvel korábban még „csak” 48 088 forint volt, ami 8,8 százalékos emelkedést jelent. Emellett a cascóért is jóval többet kell fizetni.

Elszálltak az árak a mindennapokban, és nincs ez másképp a biztosítások esetében sem.

Az autóbiztosítások, ezen belül a kötelező felelősség- és casco biztosítások díját nagyban meghatározza az új és a használt autók, valamint az alkatrészek árának alakulása. A pandémia eredményeként pedig komoly problémák léptek fel az ellátási láncokban, így az autógyártók nem tudták kiszolgálni a keresletet. Ez felfelé hajtotta az árakat

– közölte Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az alapanyagok, az energia, az alkatrészek árának emelkedése szintén megjelenik a biztosítási díjakban, továbbá az euró forinthoz mért árfolyama is befolyásolja az autóárakat.

És hogy milyen mértékben befolyásolta ez a biztosítások díját?

A Netrisk Kgfb-indexe szerint

a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja 52 322 forint volt márciusban,

ami 8,8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten – egy évvel ezelőtt 48 088 forint volt –, ám ami ennél is szembetűnőbb, hogy 2021-hez képest 27 százalékkal növekedett az átlagdíj, amely korábban soha nem látott szintre emelkedett.

A casco díja is jelentősen emelkedett

Besnyő Márton arra is utalt, hogy a hivatalos adatok szerint 2019 februárja óta évente 3,7–23,9 százalékkal nőtt az új autók ára Magyarországon.

A casco biztosítások díja is nagymértékben emelkedett 2019-hez képest,

az idei átlagdíj 136 ezer forint, ami 42 százalékos emelkedésnek felel meg.

„Az átlagos díjak emelkedése miatt fontos, hogy az autósok a szerződéskötés előtt megnézzék a kínálatot, mert a biztosítók eltérő árazási politikája miatt ugyanarra az autóra jelentős eltérések lehetnek a kötelezős és cascós ajánlatok között” – mondta a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A magyarországi személyautó-állomány és az újautó-eladások alapján legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukiknál, Toyotáknál, Daciáknál, Opeleknél, Fordoknál 9–392 ezer forint között szóródtak az idei kötelező biztosítási díjak a magánszemélyek esetében, az átlag pedig 38 400 és 48 800 forint között volt márkától függően – közölte a cég.