Csődbe ment az ismert brit milliárdos rakétavállalata

GettyImages-1245217480
2023.04.04. 19:35
A vállalatnak nem sikerült finanszírozási mentőövet szereznie, ezért kénytelen volt csődvédelmet kérni. A cég alig pár napja jelentette be, hogy óriási leépítéssel megválik dolgozói 85 százalékától.

Csődöt jelentett Sir Richard Branson brit milliárdos Virgin Orbit nevű rakétatársasága az Egyesült Államokban, miután nem sikerült új befektetést szereznie. A műholdak indításával foglalkozó cég hetekkel ezelőtt leállította működését, de reméli, hogy talál vevőt az üzletre – írja a BBC.

A kaliforniai székhelyű vállalat múlt héten bejelentette, hogy 750 fős személyzetének 85 százalékát leépíti.

Bár nagy erőfeszítéseket tettünk a pénzügyi helyzetünk rendezésére és további finanszírozás biztosítására, végső soron azt kell tennünk, ami a legjobb az üzlet számára 

– mondta Dan Hart, a Virgin Orbit vezérigazgatója. A cégvezér hozzátette, hogy a vállalat most arra fog összpontosítani, hogy vevőt találjon, ezzel is biztosítva a jövőjét.

Felsültek a nagy pillanatban

A Virgin Orbit 2017-ben alakult, és Sir Richard űrturisztikai vállalatának, a Virgin Galacticnak a spin-offja. A cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely egy átalakított Boeing 747-es repülőgépet használ műholdak Föld körüli pályára küldésére úgy, hogy a repülőgép szárnya alól egy rakétát dob le repülés közben.

Januárban azonban kudarcba fulladt a kísérlet, amely során először állítottak volna brit területről műholdat Föld körüli pályára, mert a rakéta üzemanyagszűrője elmozdult, emiatt az egyik hajtómű túlmelegedett.

A küldetést, amely a Newquay közelében található cornwalli űrrepülőtérről indult, az Egyesült Királyság űrkutatásának mérföldköveként harangozták be, azonban keserű szájízzel távozhattak a kilövés helyszínéről. Azt remélték, hogy ez jelentős lépés lesz az Egyesült Királyság globális szereplővé válásában – a műholdak gyártásától kezdve a rakéták építésén át az új űrkikötők létrehozásáig.

A brit rakéta meghibásodása után új finanszírozást keresett a cég, és múlt hónapban szüneteltette működését, hogy pénzt takarítson meg.

A vállalat részvényeit 2021-ben vezették be a New York-i Nasdaq indexre, azonban tavaly szeptemberre 153,5 millió dollárnyi adósságot halmozott fel.

Kedden a cég közölte, hogy egyik testvérvállalata – a Virgin Investments – 31,6 millió dollárnyi új pénzzel segíti a Virgin Orbitot a vevő megtalálásának folyamatában.

A vállalat az Egyesült Államokban úgynevezett 11. fejezet szerinti csődvédelmet kért. Ez lehetővé teszi, hogy egy vállalkozás tovább működjön és megoldja pénzügyi problémáit, miközben védelmet nyújt a hitelezőkkel szemben, akiknek pénzzel tartozik.

Ez még nem a vég

Jó néhány űrvállalat átesett már a 11. fejezeten, hogy néhány hónappal később új tulajdonosokkal, adósságok nélkül és egy jó adag befektetési készpénzzel a kezében újult erővel meneteljen tovább.

De ki lépne elő, hogy megvásároljon egy rakétaüzletet? Világszerte több tíz, ha nem több száz hasonló vállalkozás fejleszt kis hordozórakétákat.

Dan Hart cégvezér biztos abban, hogy a vállalat széles körben vonzó az új tulajdonosok számára, mivel a csapat „élvonalbeli indítási technológiát” hozott létre.

A korábban félresikerült műholdfellövés viszont nem túl jó reklám a cégnek.

Ugyanakkor az Egyesült Királyság űrszektora virágzik, évente 17,5 milliárd font értékű bevételt termel.

Sir Richard egyike azon milliárdosok nagyon kis csoportjának, akik üzleti birodalmukat műholdak indítására terjesztették ki, és megpróbáltak úttörő szerepet vállalni a kereskedelmi űrutazásban.

A többiek közé tartozik Jeff Bezos, az Amazon online kiskereskedő alapítója, aki megalapította Blue Origin nevű űrvállalatát, valamint a Twitter és a Tesla tulajdonosa, Elon Musk, aki megalapította a SpaceX-et.

(Borítókép: Sir Richard Branson 2022. november 29-én. Fotó: Nathan Congleton / NBC / Getty Images)