Bosszankodhatnak a magyar autósok, az árak csak emelkednek és emelkednek

2023.04.08. 10:04
Az utóbbi időben 15-30 százalékos áremelésről számoltak be a gumis szakemberek. Karácsonyi János, a Duna Autó Zrt. Volvo márkaszervizének vezetője szerint nemcsak a gumicsere költsége, hanem az abroncsok ára is nőtt, ahogy a kényelmi szolgáltatásoké is.

Karácsonyi János elmondta, hogy a kerék- vagy gumicseréket leginkább akkor érdemes elvégezni, amikor a napi átlaghőmérséklet 7 fok alá vagy fölé megy – ettől függ ugyanis, hogy téli vagy nyári abroncsokat kell használnunk az előírások szerint.

Lehetőleg mindig figyeljük az időjárás-előrejelzést, mert így elkerülhetjük a legnagyobb rohamot. Legyünk előrelátók, cseréltessünk időben, de mindenképpen foglaljunk időpontot kedvenc szervizünkben

– fogalmazott a szakember a Világgazdaságnak. Hozzátette, hogy a tartósan magas hőmérsékleten használt téli abroncsok intenzívebben kopnak, kevésbé tapadnak jól, és gyorsabban is öregednek el.

Mennyi az annyi?

A cikk szerint egy átlagos minőségű, 16 colos téligumiszett 32-35 ezer, míg ugyanez prémiumkategóriában 42-45 ezer forintos darabártól kezdődik. Közepes minőségű, 18 colost 58-65 ezer forintért kaphatunk, ugyanebben a méretben a prémiumabroncsok pedig 85-90 ezer forinttól érhetők el egyenként.

Az abroncsok átszerelése a 16 colosnál jellemzően legalább 18-20 ezer, 18-19 colosnál 28-32 ezer forintba kerül Karácsonyi János információi szerint.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az abroncs kiválasztásakor semmiképpen se térjünk el a gépkocsigyártó ajánlásától. A kiválasztási szempontok közül fontos a méret, a sebességindex, az abroncs terhelhetősége és a súlyindex.