Kiderült, mit művel az időjárás a lakossági energiafogyasztásban

2023.04.14. 09:40
Az elmúlt hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 25,8 százalékkal kevesebb földgázt használt fel Magyarország. Továbbá márciusban folytatódott az áramfogyasztás tizenegy hónapja tartó csökkenése, amelynek mértéke ezúttal 7,9 százalékos volt – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint az idei év első negyedévében a havi mutatóval közel azonos arányban mérséklődött a felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége.

„A tudatos fogyasztói magatartás, a kormányzati takarékossági intézkedések és az enyhe téli időjárás együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége a fűtési szezon végén is még 43 százalékos” – fogalmazott a tárca.

Idén márciusban a lakosság körében 26,8 százalékkal, a gazdasági szereplők esetében pedig 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

A felhasználás az idei első negyedévben összesen 23,3 százalékkal esett vissza. A háromhavi adat a háztartások 21,8 százalékos és a gazdaság 24,5 százalékos fogyasztáscsökkenéséből áll elő tavaly január–márciushoz viszonyítva.

Csökkenés a villamos energiában

Az első negyedévben a múlt esztendő azonos időszakához képest összesen 7,1 százalékkal kevesebb villamos energiát használtak fel a magyar családok, vállalkozások és intézmények. Az MVM Csoport által szolgáltatott, április első napjaira rendelkezésre álló további adatok kis mintán ugyan, de még nagyobb arányú mérséklődést mutatnak mindkét energiahordozó esetében.

A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat a szankciós energiaválság hatásaitól. A takarékos felhasználás nemcsak költségkímélő, hanem érdemben hozzájárul az ellátásbiztonsági kockázatok enyhítéséhez is. A kormány magán kezdte a spórolást: szeptembertől márciusig közel felére vágta vissza egyes központi állami hivatalok földgázfogyasztását

– összegezte az Energiaügyi Minisztérium, majd arra is kitérnek, hogy a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban a tudatos fogyasztói magatartásnak is köszönhetően jelenleg mintegy 125 százalékkal több gáz van, mint az előző fűtési szezon végén.

A tavaly beszerzett különleges készlet megtartásával a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,9 milliárd köbméternyi védett állami gáztartalék segíti a megfelelő felkészülést a következő télre – zárta közleményét a tárca.