Nyomasztóan látszik az infláció, a nyaralás lett a kérdés

D  VG20220805002
2023.04.14. 13:34
Egy nagymértékű inflációnál elsők között szokták elengedni az emberek a vendéglátást és a szállodaipart – fogalmazott az Indexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Pénteken közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának alakulását a februári hónapra vonatkozóan. Ennek értelmében egy meglepő fordulat történt: a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, ugyanakkor a külföldi vendégek száma 17 százalékkal növekedett.

Az idei év első két hónapjában a belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában.

A vidéki szállodák kerülhetnek bajba

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek úgy értékelte az adatokat, hogy már korábban érezhető volt a csökkenés, ez folytatódott tovább.

„Még nem lehet drasztikus visszaesésről beszélni, de a változás jelentős. Nehéz kimondani: ám mindenkinek volt már korábban egy ilyen várakozása, hiszen a mostani infláció komoly hatással van a szektorra. Ugyanakkor bízunk benne, hogy ez a visszaesés nem lesz ennél jelentősebb a következő hónapokban” – fogalmazott.

Az biztos, az idei év sem lesz egyszerű. Sajnos a vendéglátás és a szállodaipar mindig nagy elszenvedője az inflációnak, hiszen mindenki először az otthoni rezsiszámláját fizeti ki, aztán élelmiszerre is kell költeni. Elsők között szokták elengedni az emberek ezeket a szolgáltatásokat

– tette hozzá Flesch Tamás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke lapunknak kitért arra is, hogy teljesen más a helyzet vidéken, mint Budapesten, azok a jellemzően budapesti szállodák, ahova 95 százalékban külföldiek érkeznek, ott ezt a csökkenést nem érzik olyan jelentősen, mint a vidéki szállodáknál,

ahol, ha így marad az inflációs környezet, elképzelhető, komoly problémák lesznek.

Flesch Tamás elmondta, abban bízik, hogy ennél jobban nem csökkenek a továbbiakban a számok. Ráadásul mivel sokkal nagyobb bevételek vannak nyáron, ha addig kitart a forgalom-visszaesés, akkor az már komoly károkat okoz a bevételi oldalon. Ezért „meghatározó lesz, hogy a nyár hogyan alakul a forgalom” – fogalmazott.

Nagy fordulat

Mint ismert, tavaly decemberben a belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Ám már akkor is látható volt egy trend, miszerint a külföldi vendégek száma 52, a vendégéjszakáké 44 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. 

Januárban az alábbi adatok érkeztek a KSH-tól: a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal növekedett.

(Borítókép: Varga György / MTI)