A szankcionált Belarusz miatt lobbizhat a magyar kormány az unióban

2023.04.17. 20:41
Magyarország azért lobbizik, hogy a jelenleg szankciós listán szereplő belorusz pellet visszakerüljön az uniós piacra. Belorusz források szerint a két ország már egy nukleáris együttműködésről is megállapodott.

„Számunkra a legérzékenyebb dolog az exportportfóliónk vesztesége. Ezek a szankcionált termékeket érintik: ezek az ide szállított ásványi műtrágyák és a fafeldolgozás – mondta Uladzimir Ulakhovics, Belarusz magyarországi nagykövete a belorusz állami tévének adott interjújában.

Egyébként a fafeldolgozásban magyar partnereink afféle lobbisták, hogy legalább a pelletre vonatkozó kvótákat keresztülvigyük, amire nagy a kereslet az európai piacon. Belorusznak mindennek ellenére még mindig sok barátja van Európában. Hazánkat nagy szimpátiával és tisztelettel kezelik

– tette hozzá.

A reform.by belorusz hírportál beszámolója szerint Ulakhovics arról is beszámolt, hogy a múlt heti kormányközi együttműködési bizottság ülésén a magyar és a belorusz kormány egy nukleáris együttműködésről is megállapodott.

„Új téma az együttműködés az atomenergetikai ágazatban. Nemcsak egy memorandumot írtak alá, hanem egy szakértői csoport felállításáról is megállapodás született. Fontos megjegyezni, hogy magyar partnereink nagyra értékelik azt a tapasztalatot, amellyel Belarusz ma rendelkezik az atomerőművünkkel kapcsolatban” – tette hozzá a nagykövet.

Mint megírtuk, nemrégiben Magyarországra érkezett Belarusz külügyminisztere, Szjarhej Alejnyik, hogy Szijjártó Péterrel tárgyaljon a gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi bizottság ülésén.

A fenti információkkal kapcsolatban kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.