Reagált az MVM, kiderült, kikre vonatkoznak az új áram- és földgázdíjak

2023.04.19. 18:31
Az érintett, nem lakossági ügyfeleknek nincs teendőjük, az új árakat az MVM Next automatikusan alkalmazza a Váltó Fix szerződések érvényessége idejére – tájékoztatta erről az Indexet az MVM.

Ahogy azt kedden megírtuk, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében egyes felhasználók által fizetendő villamos energia 59, míg a földgáz egységára 52 százalékkal csökken.

A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, és 2023. május 1-jén lép hatályba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már április elején jelezte, hogy a kormány beavatkozik a szerződésekbe, és segíteni fog a kedvezményes árszabással. A rendelet nagyjából 19-20 milliárd forint veszteséget okozhat az MVM-nek, amit teljes egészében a szolgáltató visel.

Kiket érint a változtatás?

Az MVM kedden azt közölte lapunkkal, hogy a földgáz esetén a változtatás nagyjából 14 ezer felhasználót érint (ebből 10 ezer gazdasági társaság), az áramnál pedig 17 ezer ügyfelet (ebből 11 ezer gazdasági társaság). A Váltó Fixre szerződött fogyasztók jellemzően kisvállalkozások, önkormányzatok, egyházak és alapítványok.

Tehát ezeknek a felhasználóknak csökken a fizetendő villamos energia 59, míg a földgáz egységára 52 százalékkal.

Az MVM az Indexnek külön felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett, nem lakossági ügyfeleknek nincs teendőjük, az új árakat az MVM Next automatikusan alkalmazza a Váltó Fix szerződések érvényessége idejére, amelyek a földgáz esetében 2023. október 1-ig, a villamos energia esetében pedig 2023. december 31-ig szavatolják az ügyfelek biztonságos energiaellátását.

Továbbá hangsúlyozták, hogy a változtatás a korábban egyetemes szolgáltatásban vagy végső menedékesként ellátott cégeket és intézményeket érinti, amelyeknek az MVM Next Váltó Fix tarifán biztosítja az energiaellátást.