Megvan a kormány terve, hogyan csillapítsa az energiaéhségünket

2023.04.20. 12:27
Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében, zajlanak az egyeztetések a beruházásról, amelyről júniusban írhatják alá a megállapodást – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Dubravka Dedovic szerb energiaügyi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter leszögezte, hogy az ukrajnai háború miatt Európa súlyos kihívásokkal néz szembe az energiaellátásban, és a szakértők szerint rendkívül nehéz lesz a felkészülés a következő télre – ismertette az MTI.

A tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon,

– állapította meg a magyar miniszter. Hozzátette, hogy a kínai gazdaság újranyitása nyomán jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kapacitások pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget.

Mi, magyarok továbbra is fizikai és nem ideológiai kérdésként tekintünk az energiabiztonság ügyére, és ezért a jól működő, bejáratott, megbízható forrásokat egészen biztosan nem fogjuk feladni

– hangsúlyozta. Arról számolt be, hogy a megbízható tranzitországnak számító Szerbia felől napi 9-15 millió köbméter földgáz érkezik hazánkba a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam az Azerbajdzsánból vásárolni kívánt mennyiségeknek is az egyik lehetséges szállítási útvonala.

Az unió támogatását várják

Magyarország érdekelt a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, ezt Szijjártó Péter európai kérdésnek tekinti, és ezért elvárja, hogy az Európai Unió finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép-Európa hozzáférését alternatív forrásokhoz.

MEGSZÜLETETT A KERETMEGÁLLAPODÁS ARRÓL, HOGY MAGYARORSZÁG IDÉN IS 500 MILLIÓ KÖBMÉTER FÖLDGÁZT FOG TÁROLNI SZERBIÁNAK A HAZAI TÁROLÓKBAN

– közölte Szijjártó. Emellett ismertette, hogy az MVM és a Srbijagas közös vállalatot hoz létre hamarosan, amely közös földgáz-kereskedelmi tevékenységet végez, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon.

A miniszter ezt követően bejelentette, hogy Magyarország és Szerbia új kőolajvezeték építését készíti elő Algyő és Újvidék között, ami hozzájárul mindkét állam ellátásbiztonságának javításához. Mint mondta, a Mol és a Transnafta között folynak az egyeztetések a beruházásról. Az erről szóló szerződést a júniusra tervezett szerb–magyar kormánycsúcson írhatják alá.

Üdvözölte, hogy menetrend szerint halad az új határkeresztező villamosenergia-vezeték építése, amely a szállítási kapacitás megduplázását eredményezi, és várhatólag 2028-ra készül el, a következő feladat pedig a határkeresztező pont kijelölése.