Fontos gázkérdésekről állapodott meg a kormány több országgal is

K EPA20230425128
2023.04.25. 17:34
Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia egyetértési megállapodást kötött az azeri földgáz Közép-Európába szállításáról az úgynevezett Szolidaritási Gyűrűn keresztül, a régió energetikai infrastruktúrájának fejlesztése révén – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szófiában.

 A tárcavezető az aláírási ceremónián rámutatott, hogy Magyarország nem rendelkezik számottevő földgázzal, így ezen a téren erősen függ másoktól, ezért döntő fontosságú a diverzifikáció, amely fogalom alatt azonban a kormány újabb források bevonását érti, nem pusztán a „függőség földrajzi irányának” megváltoztatását.

A jelenlegi energiaválság legjobb megoldása az lenne, ha több földgázt tudnánk Európába hozni, több forrásból és több útvonalon keresztül

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter leszögezte: Közép-Európa számára a legrealisztikusabb megoldást ma az azerbajdzsáni gáz behozatala jelentené, de ehhez megfelelő szállítási útvonalakra lenne szükség. Kiemelte: minél inkább el van zárva egy ország a tengertől, annál inkább függ a környező energetikai infrastruktúrától.

Az országok házi feladata

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a közép- és délkelet-európai infrastruktúra fejlesztése egyrészről az érintett országok házi feladata a beruházások előkészítése és megszervezése terén, másrészről viszont az Európai Uniónak is szerepet kell játszania a finanszírozásban.

„Az újabb energiaforrások bevonása valódi európai ügy, ezért ez európai kötelezettség” – jelentette ki, majd hozzátette:

Mivel udvarias emberek vagyunk, ezért csak kérjük, noha követelni is jogos lenne az Európai Unió erős pénzügyi támogatását ebben a tekintetben.

A miniszter szerint jogos lenne követelni, hogy az Európai Unió végre vegye komolyan ezt az ügyet, és támogassa a közép-európai és a dél-európai országok gázellátásának diverzifikációját.

Ennek elmaradása tovább rombolná az unió hitelességét az energiapolitikában.

Szijjártó Péter azt is elárulta, hogy a magyar átviteli rendszerirányító készen áll, ahogy a kormány is kész minden szükséges fejlesztésre annak érdekében, hogy évi ötmilliárd köbméteresre bővítse a Szolidaritási Gyűrű Romániából Szlovákiába tartó magyar szakaszának kapacitását.

A Szolidaritási Gyűrű nélkül, európai finanszírozás nélkül mi, akik ténylegesen Közép-Európa középső részén élünk, nem tudunk jelentős mennyiségű gázt beszerezni Azerbajdzsánból

– összegzett, majd hozzátette: a Szolidaritási Gyűrű az azerbajdzsáni földgáz Közép-Európába juttatására szolgálna a tervek szerint, ezen útvonal Törökországból Bulgárián, Románián és Magyarországon át Szlovákiáig vezetne.

A szófiai találkozón Ilham Alijev azeri és Rumen Radev bolgár elnök mellett jelen volt Parviz Sahbazov azeri, Roszen Hrisztov bolgár és Daniel Popescu román energiaügyi miniszter, valamint Karel Hirman szlovák gazdasági miniszter.

Az FGSZ is megszólalt

Az FGSZ Földgázszállító Zrt., Magyarország egyetlen földgázszállítási rendszerüzemeltetője közleményében kifejtette, hogy az eseményen az Európai Bizottság is jelen volt.

Hozzátették, hogy a szállítási folyosó megvalósítását a Bulgartransgaz, a Transgaz, az FGSZ és az Eustream közösen indította annak érdekében, hogy további földgázszállítási kapacitásokat kínáljanak az érintett földgázszállítási rendszerüzemeltetők gázszállítási rendszerein.

A kezdeményezés rövid időn belül és a meglévő infrastruktúra fokozatos kapacitásbővítésével akár évi 5–9,5 milliárd köbméter gázt is szállíthat 

Azerbajdzsánból Kelet-, Közép- és Nyugat-Európába Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül.

A kezdeményezés, amely a szükséges uniós pénzügyi támogatással 2026 év végére valósulhat meg, teljes becsült beruházási költsége nagyjából 730 millió euró (275 milliárd forint).

A közös kezdeményezést – amely összhangban van az unió energetikai prioritásaival, mint például a REPowerEU tervvel és az EU–Azerbajdzsán stratégiai együttműködési megállapodással – a négy földgázszállítási rendszerüzemeltető tavaly szeptemberben mutatta be az Európai Bizottságnak, amelyet az elnöke és az Energiaügyi Főigazgatóság megvizsgált és támogatott. 

Majd idén április 19-én az érintett gázszállítási rendszerüzemeltetők részletesen bemutatták a kezdeményezést.

A rendszerüzemeltetők továbbá megállapodtak, hogy a 2017/459 bizottsági rendeletben foglaltak szerint első lépésként – közvetlenül az idén júliusban tartandó éves kapacitásaukciót követően – egy nem kötelező érvényű piaciigény-felmérést indítanak.

Ezt követően a rendszerüzemeltetők közösen elkészítik az alternatív allokációsmechanizmus-eljárás dokumentációját, amelyet először az illetékes nemzeti szabályozóhatóságokhoz jóváhagyásra kell benyújtaniuk.

A magyarországi fejlesztésekért felelős FGSZ üdvözli a közös egyetértési nyilatkozatot, amely támogatja az alternatív szállítási útvonalat biztosító Szolidaritási Gyűrű kezdeményezés megvalósítását. A javasolt folyosónak számos előnye van: a tervezés már előrehaladott állapotban van, a meglévő gázszállítási infrastruktúra kisebb fejlesztéseivel 3 év alatt megvalósítható, ami költséghatékony kivitelezést jelent. A mai egyetértési nyilatkozat is megerősíti az érintett felek erős politikai elkötelezettségét, így reméljük, hogy a szükséges finanszírozási igények kielégítéséhez az Európai Bizottság támogatást biztosít, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulna az egyébként sebezhető régió gázellátási helyzetének javításához

– fogalmazott Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd úgy zárta, hogy „regionális partnereinkkel és a Socarral közösen továbbra is azon dolgozunk, hogy a földgázszállítási infrastruktúra teljes mértékben támogassa az azeri földgáz nagyobb mennyiségben történő belépését az uniós gázpiacra”.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Daniel Popescu román energiaügyi miniszter és Karel Hirman szlovák gazdasági miniszter az azerbajdzsáni földgáz Közép-Európába szállításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán Szófiában 2023. április 25-én. Fotó: Vaszil Donev / MTI / EPA)