Szili Katalin: Nem változtam az elmúlt harminc évben

DKIGA20221019005
2023.04.29. 15:11
„Annak idején azt mondtam, amikor kiléptem, hogy az MSZP nem szociáldemokrata, de a nemzethez való viszonyát is sikerült a mélységbe rántania a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontjával” – fogalmazott egy interjúban Szili Katalin, aki 2002 és 2009 között az Országgyűlés elnöke volt.

Szili Katalin, aki korábban az Országgyűlés elnöke volt, interjút adott a Mandinernek, aminek az apropója az volt, hogy a politikus nemrég bejelentette, a KDNP-be igazol.

A korábbi házelnök rögtön az elején kifejti, hogy ezzel a lépéssel alaposan felkavarta az állóvizet, hozzátéve, hogy továbbra is a nemzetpolitika egy szelete a feladata. 

Eddig is beárazott engem a baloldal: 2010 óta, mióta otthagytam az MSZP-t, csak azt hallottam, hogy fideszes, hogy orbánista vagyok. Azon az oldalon el sem tudják képzelni, hogy valaki a nemzetét szolgálja. Ezért nem is értem az ellenoldal felháborodását. Most egy olyan közösséghez csatlakoztam, mely ugyanazt az értékvilágot képviseli, amit én. Ugyanis én nem változtam az elmúlt harminc évben

– fogalmazott Szili Katalin.

A politikus elmondta, hogy az elmúlt években már megedződött, továbbá szerinte a KDNP tulajdonképpen egy keresztényszociális párt. Ugyanakkor szerinte tévedés, hogy a szociáldemokrácia nem fér össze a kereszténydemokráciával.

„Ha csak Jézus útját elevenítjük fel, akkor az elesettek, a kiszolgáltatottak felemelését is látjuk, az emberi szeretetről nem is beszélve. Ez azt jelenti, hogy ők abban a szociáldemokráciában gondolkodnak, amely irányzat eleve ateista. Ez Európa más részein sehol nincs így” – tette hozzá.

„Az MSZP nem szociáldemokrata”

Szili Katalin szerint korábban az MSZP-ben igyekezett megértetni annak fontosságát, hogy a párt levetkőzze a rendszerváltozás előtti ateista attitűdöt, ami álláspontja szerint a mai napig megvan a pártban. 

„Semmi olyat nem tettek, ami ennek az ellenkezőjét mutatná. Nem tudták elhitetni azt, hogy a pártban megférnek azok is, akik hívők” – mondta.

Annak idején azt mondtam, amikor kiléptem, hogy az MSZP nem szociáldemokrata, de a nemzethez való viszonyát is sikerült a mélységbe rántania a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontjával. A lelki élet fontosságát, benne a keresztény hitéletet soha nem merte felvállalni. A 2010-es vereség óta pedig a szocialista párt soha nem tisztázta a viszonyát a nemzethez, a kereszténységhez

– jegyezte meg az egykori házelnök.

Szili Katalin az interjúban elmondta, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben – amíg ő vezeti az ellenzéki oldalt – „a mostani kormánypártok nyugodtan alhatnak”. Majd az ellenzéket úgy értékelte, hogy politikailag már a 2004-es népszavazási időszakban szakított, és kérlelhetetlen ellenfele volt a Gyurcsány uralta pártelitnek, így csalódni sem tudott.

(Borítókép: Szili Katalin a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban 2022. október 19-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI)