Új vezérigazgatót neveztek ki Nagy Márton javaslatára

2023.05.08. 16:59
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. igazgatósága Szabó István Attilát választotta meg a társaság vezérigazgatójává – tájékoztatott erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. igazgatósága Szabó István Attilát választotta meg a társaság vezérigazgatójává. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye értelmében a szakember széles körű pénzügyi tapasztalattal rendelkezik, vezető pozíciót töltött be több kereskedelmi banknál, továbbá az Eximbank Zrt.-ben, 2022 decembere óta pedig az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgatói feladatait látta el.

Erősíteni kell a Garantiqa szerepét

A tárca a döntést azzal indokolta: a kormány célja, hogy a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is kivédje a recessziót és letörje az inflációt.

Ennek érdekében a miniszter az új vezérigazgatótól elvárja, hogy „a már eddig is nagyon sikeresen működő Garantiqát egy új, magasabb hozzáadott értékű működési szintre emelje a minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló pénzügyi intézmények által működtetett új, innovatív gazdaságtámogató rendszer egyik meghatározó részeként”.

Ehhez tovább kell erősíteni a Garantiqa magyar gazdaságban betöltött szerepét, és szorosabb kapcsolatot kell kialakítani a kkv-szektorral.

A tárca szerint segítenie kell a vállalkozásokat a gazdasági szintlépés és az exportképesség megteremtésében, és elő kell mozdítani a cégek kutatás-fejlesztési tevékenységét is.

„Mindezeknek köszönhetően a Garantiqa továbbra is érdemben járulhat hozzá a munkahelyek, a teljes foglalkoztatottság, így pedig a családok megvédéséhez” – zárul a tárca közleménye.