Kamatstopot hirdetett az Erste Bank

2023.05.09. 12:08
Egyedi megoldásról döntött az Erste, egy éven át önként vállalt kamatstoppal segíti az ügyfelei közé tartozó társadalmi hatású szervezeteket. A bank keddi sajtótájékoztatóján ismertette az első negyedéves teljesítményét és az idei évben elért főbb mérföldköveket.

A magas kamatkörnyezet miatt a hitelezés megtorpant az első negyedévben az Ersténél is. A lakossági ügyfelek harmadával kevesebb, míg a cégek feleannyi új finanszírozásra tartottak igényt, mint a tavalyi azonos időszakban. A bank az első negyedévben kimutatott magasabb működési eredmény túlnyomó részét extraprofitadóként fizette be. Az Erste önként vállalt kamatstoppal segíti a társadalmi hatású szervezeteket.

A magas kamatkörnyezet miatt jelentősen visszaesett a hitelkereslet a magyar bankpiacon. A társadalmi hatású szervezeteket a válság kettős kihívás elé állítja: egyrészt maguknak is meg kell küzdeniük a növekvő költségek és a szűkülő források jelentette kihívásokkal, másrészt sokkal nagyobb lesz az igény az általuk kínált megoldások, szolgáltatások iránt. Így ezekben az időkben nekik még nagyobb szükségük van a kiszámítható finanszírozásra

– hangsúlyozta Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója a 2023. első negyedévi eredményeket bemutató sajtótájékoztatón. Az Erste egy éven át önként vállalt kamatstoppal segíti az ügyfelei közé tartozó társadalmi hatású szervezeteket, így alapítványokat, egyesületeket, nonprofit szervezeteket, társadalmi vállalkozásokat.

Kiegyenlítik az esélyeket

A pénzintézet öt éve kínál Social Banking programja keretében kedvező számlavezetési csomagot és kedvezményes, akár garancia és egyéb fedezet nélküli hitellehetőségeket azoknak a szervezeteknek, amelyek társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak – ismertették a sajtótájékoztatón.

Az Ersténél jelenleg közel félezer társadalmi hatású szervezet vezet számlát, és öt év alatt összesen 4,2 milliárd forint kedvezményes hitelt folyósított a bank, miközben egyedi képzési és mentoringprogramot biztosít e kezdeményezések számára – közölte a bank. Elmondták, hogy az idén nyolcéves SEEDS Program célja, hogy az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozások gyakorlati segítséget kapjanak a szervezet hatékony működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Stabil eredménnyel startolt az Erste

Az Erste működési bevételei 2023 első negyedévében – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 52,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatot. A nettó kamatbevételek 72,5 százalékkal gyarapodtak, részben azért, mert a bank a kereskedési bevételek egy részét itt számolta el. A kereskedési és konverziós bevételek ezért 17,8 milliárd forinttal csökkentek. A díj- és jutalékbevételek 10,4 százalékkal nőttek, leginkább az aktív ügyfélállomány nagyobb tranzakciós aktivitásának, valamint a befektetési üzletág teljesítményének köszönhetően – ismertette a bank.

A működéssel kapcsolatos kiadások 19,4 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, főként a Sberbankhoz kapcsolódó OBA-tétel miatt, amely tavaly növelte, míg idén a visszatérítés révén mérsékelte a költségeket.

Az Erste működési eredménye jelentősen, 44,7 milliárd forintra nőtt.

A költség/bevétel arány március végére 36,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 69,2 százalékról. Ugyanakkor az egyéb működési eredmény 37,5 milliárd forint veszteséget mutat, jelentős részben annak köszönhetően, hogy a bankokat terhelő különadót, tranzakciós illetéket és extraprofitadót az év elején a teljes évre előre be kell fizetni. Az adózás utáni nyereség így 6,3 milliárd forint lett, míg 2022 első negyedévét közel egymilliárd forint veszteséggel zárta a bank.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya március végén 17 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene ugyanakkor 41 százalékkal maradt el 2022 első negyedévének teljesítményétől. Az NPL-ráta 2,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 3,9 százalékról.

Visszaesett a hitelezés

A teljes lakossági hitelállomány 3 százalékkal nőtt éves összevetésben, az új kihelyezések értéke azonban az idei első negyedévben 32,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesése miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 58 százalékkal esett vissza a 2022-es eredményhez képest.

A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 12 százalékkal csökkent.

Ezen belül a személyi kölcsönök esetében 16 százalékkal, míg a babaváró hitel iránt 49 százalékkal csökkent a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozók esetében az új folyósítás 21 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – március végére 4752 milliárd forintra nőtt, 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 66 százalék volt.

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 36 százalékkal nőtt egy év alatt, és március végén meghaladta az 1175 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 25 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 11 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 77 százalékkal gyarapodott 2022 első negyedévéhez képest. Ugyanakkor az egy évvel korábbinál jóval magasabb kamatkörnyezetben a cégek megfontoltabban nyúlnak külső forráshoz. Az első negyedévben ezért az új kötvények és hitelek volumene 48 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette az Erste Bank.