Terrortámadás történhetett a Barátság kőolajvezetéknél

D KOM20150209017
2023.05.10. 13:35

Támadás érte a Barátság kőolajvezeték egyik töltőpontját az Ukrajnával határos oroszországi régióban – írta szerdán az orosz TASZSZ hírügynökség a Transznyeft orosz olajvezeték-üzemeltető vállalat jelentésére hivatkozva.

A lap terrortámadásnak írja, ugyankkor az incidensben senki sem sérült meg.

„Ma kora reggel a brjanszki töltőállomáson terrorcselekményt kíséreltek meg elkövetni a Druzsba olajvezeték-rendszer ellen” – mondta a Transznyeft szóvivője a hírügynökségnek. Fontos azt is kiemelni, hogy más források azt írják – az orosz rendvédelmi szervekre hivatkozva –, hogy a kőolajvezeték egyik töltőállomásán három üres olajtárolót ért támadás,

ám az esetet követően azonban nem észleltek szivárgást a vezetéken.

Az orosz olajhoz a Barátság vezetéken jutó Mol árfolyama nem reagált érdemben a hírre, a magyar olajcég részvényeivel 0,2 százalékos mínuszban kereskednek nem sokkal dél után – írta meg a Világgazdaság.

A Mol árfolyama (Forrás: tradingview.com)
A Mol árfolyama (Forrás: tradingview.com)

Korábban is volt már hasonló

Mint ismert, március közepén „a Transznyeft robbanószerkezeteket fedezett fel a brjanszki régióban található Barátság (Druzsba) olajvezeték Novozibkov olajszivattyú-állomásán” – közölte akkor a vállalat szóvivője, Igor Demin.

A Novozibkov olajszivattyú-állomás területén korábban nem ipari gyártmányú, megrongált műanyag burkolatokban lévő robbanószerkezeteket találtak, amelyekben acélgolyók formájában robbanófejek voltak.

A hüvelyek feltehetően a földbe csapódás után, a drónról történő ledobáskor rongálódtak meg.

„A robbanófej jellege arra utal, hogy a szabotázs szervezői nem a létesítményt akarták elpusztítani, hanem az ott dolgozó embereket akarták megölni vele” – mondta Demin, tájékoztatása szerint pedig meg is indult a vizsgálat az ügyben.

(Borítókép: a Barátság kőolajvezeték egy szakasza. Fotó: Komka Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport