Beismerő vallomást tett az Audi volt vezérigazgatója

2023.05.16. 13:08
Rupert Stadler, az Audi egykori vezérigazgatója kész vádalku keretében beismerő vallomást tenni a dízelautók emissziós botrányában játszott szerepéről – jelentette be szerdán Thilo Pfordte, a védelmét ellátó ügyvéd.

A volt vezérigazgató ellen tavaly óta folyik eljárás csalás miatt a dízelügyben játszott szerepe miatt, miután az anyavállalat, a Volkswagen, valamint az Audi 2015-ben elismerte, illegális szoftverrel manipulálták a károsanyag-kibocsátási teszteket. Stadler eddig visszautasította a vádakat.

Manipulálták a motorokat

A Stadler-ügy a 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotrány egyik legjelentősebb bírósági eljárása. Stadler a konszern egykori fejlesztési igazgatójával, Wolfgang Hatzcal és egy mérnökkel együtt állt bíróság elé. Hatz és a mérnök már beismerte, hogy manipulálták a motorokat.

A vád szerint a Volkswagen és az Audi mérnökei úgy manipulálták a motorokat, hogy a próbapadon megfeleltek a károsanyag-kibocsátási határértékeknek, de a közutakon, használat közben már nem. Stadler ellen a vád az volt, hogy nem állította le a manipulált autók értékesítését a botrány kitörését követően.

AZ ÜGYVÉDI IRODA TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A BEISMERŐ VALLOMÁST MÁJUS 16-ÁN TENNÉK MEG A MÜNCHENI TARTOMÁNYI BÍRÓSÁG ELŐTT.

Az ítélet meghozatalára pedig júniusban lehet számítani. Azt még nem lehet tudni, hogy Stadler személyesen vagy ügyvédje révén teszi-e meg a vallomást. Bírósági tájékoztatás szerint a 60 éves Stadlerre másfél-két év börtönbüntetés várhat.

A védelem felfüggesztett börtönbüntetést és 1,1 millió eurós bírságot javasol a vádalku keretében. Az ügyészség elfogadta a felfüggesztett börtönbüntetést, de kétmillió eurós bírságot szabna ki Stadler Volkswagennél és az Audinál eltöltött szolgálati ideje alatt felvett fizetésére és jelenlegi vagyonára hivatkozva – összegezte az MTI.  • Hírek
  • Megtakarítás