Még nem késő módosítani az adóbevallásunkon

2023.05.22. 05:57
Ma éjfélig lehet módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet. Mutatjuk, mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelnie.

Május 22. éjféltől az szja-tervezetek adóbevallásként érvényesülnek. Az az adózó, aki nem módosít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított tervezeten, automatikusan egyetért az abban foglaltakkal.

Ez alól kivételt képeznek az áfás magánszemélyek, az egyéni vállalkozók és az őstermelők. Számukra is elkészíti a bevallási tervezetet a NAV, viszont nekik mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet.  

Mi is pontosan az szja?

A személyi jövedelemadó (vagyis szja) a magánszemélyek jövedelmére kivetett adó, amit évente kell bevallani és befizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Alapvetően a magánszemélyek minden jövedelme adóköteles.

Az szja mértéke 2023-ban egységesen 15 százalék. Ennek csökkentésére számos kedvezményt igénybe lehet venni; ilyen a családi adókedvezmény, az első házasok, négy vagy több gyermeket nevelő anyák és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, illetve a személyi kedvezmény. A kedvezmények teljes listája a NAV vonatkozó oldalán érhető el.

A személyi adóbevallás menete

A NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján készíti el minden adózó számára az szja tervezetét, mely a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) történő belépést követően elektronikus formában érhető el az eSZJA-portálon.

Az adóbevallás elkészítése az Ügyfélkapun keresztül a legegyszerűbb. Az adóhivatal tervezetét a letöltés után csak igény szerint módosítani, majd jóváhagyni kell.

Természetesen papíralapú kitöltésre is volt lehetőség. Ennek egyik módjaként március 16-áig kellett kérni a NAV-tól a papíralapú tervezet kiküldését, amit tértivevényes küldeményként lehetett visszaküldeni – ez az opció így már nem aktuális.

A másik opció, hogy az adóbevallási tervezetet személyesen a NAV ügyfélszolgálatán kérjük, és ott is adjuk le.

A nyilatkozatok típusa és kitöltése függ attól, hogy milyen kedvezményt szeretne igénybe venni. A nyilatkozatok kitöltéséhez segítséget kaphat a NAV honlapján található útmutatókból, illetve az adóhivatal ügyfélszolgálatától.

A tervezet módosításának egyik hangsúlyos része, hogy rendelkezhetünk adónk 1 + 1 százalékáról; ebből az egyiket egy tetszőleges nonprofit szervezetnek, míg a másikat valamely egyháznak ajánlhatjuk fel. A rendelkező nyilatkozaton a támogatni kívánt szervezet vagy egyház kódszámának feltüntetésével rendelkezhetünk arról, hogy az állami költségvetés a befizetett adó 1 százalékát mire fordítsa.

Ha valaki az éjféli határidő lejártával nyújtja be a nyilatkozatot, akkor a rendelkezése az 1 + 1 százalékról érvénytelennek minősül, és semmilyen lehetősége sem lesz ennek megváltoztatására.

Fontos még, hogy az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetni, enélkül ugyanis a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.