Van harmincmilliója? Ekkora lakást vehet belőle a fővárosban

PAP 9894
2023.05.23. 19:59
Alig több mint két és félév alatt 20-ról 30 millió forintra emelkedett a lakások lélektani ára. Az Otthon Centrum megvizsgálta, milyen lakást lehet venni ekkora összegből a fővárosban.

Az életüket újrakezdők, az egyedülállók, illetve a fiatal párok körében népszerűek a harmincmillió forintos határon kínált lakások. Nagyot nem lehet ennyiből álmodni, de az utóbbi években jelentősen megemelkedett négyzetméterárak miatt érezhető kereslet mutatkozik az ilyen értékű ingatlanok iránt. Az áremelkedés ütemét ugyanis jól mutatja, hogy az Otthon Centrum 2020 őszi adatai szerint

két és fél évvel ezelőtt még 20 millió forint környékén lehetett meghúzni a lélektani határt a mostani 30 millióval szemben.

Viszont a legfrissebb piaci adatok szerint az áremelkedés üteme veszített lendületéből, ami elsősorban az emelkedő hitelkamatszintnek, az inflációs környezetnek, valamint a fizetőképes kereslet csökkenésének tudható be. Így sokan kivárnak, hátha jelentősen mérséklődnek az árak, de erre főleg a rossz műszaki állapotú, korszerűtlen energetikai megoldásokat felvonultató ingatlanok esetében van nagyobb esély. A családi házaknál valóban tapasztalható árcsökkenés, míg a lakásoknál csupán az emelkedés üteme mérséklődik.

Megtorpant a panellakások árnövekedése

A magas infláció és a romló hitelkamatok a használt téglalakások fajlagos árára hatottak legkevésbé, hiszen az 1,017 millió forintos négyzetméterár 5 százalékkal magasabb a 2022. IV. negyedévi áraknál. Ezzel szemben a panellakások négyzetméterár-növekedése lényegében megállt a fővárosban: a jelenlegi átlagérték 747 ezer forint, ami mindössze 0,6 százalékkal magasabb az előző negyedévinél. Egyedül a családi házak átlagos négyzetméterára csökkent a fővárosban, igaz, az jelentősen: a 603 ezer forintos átlagérték 18 százalékkal kevesebb a tavalyi év IV. negyedéves átlagánál, ami ebben a szegmensben több millió forintos árelőnyt jelent vevői oldalon.

„Fontos azonban leszögezni, hogy kerületenként jelentős árkülönbség mutatható ki, így abban is nagy az eltérés, hogy harmincmillió forint ténylegesen mekkora lakás megvásárlására elegendő összeg” – árnyalta a képet Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, az idei I. negyedév adatai szerint

ekkora összegből a téglalakások esetében a fővárosi átlag alapján mindössze egy 29,5 négyzetméteres lakás vásárolható.

A kerületi átlagértékek alapján.

Mi a helyzet a paneloknál?

A panellakások fővárosi átlagos négyzetméterárát figyelembe véve bő 10 négyzetméterrel nagyobb lakás (40 négyzetméter) vásárolható 30 millióból. Ugyanakkor Budán érezhető különbségek alakultak ki.

  • A III. kerületben a négyzetméterár átlagértéke alapján 40,
  • míg a XI. kerületben már csak 35 négyzetméter fér bele ekkora keretbe.
  • Hasonló a helyzet a pesti oldalon is, ahol a népszerű XIII. kerületben 35 négyzetméterre,
  • míg a XIV. kerületben 37 négyzetméterre elég ez az összeg.
  • A külső pesti kerületekben azonban már mindenhol legalább 40 négyzetméteres, másfél szobás lakás vásárolható,
  • míg Csepelen 56 négyzetméteres, két és fél szobás lakás is kijöhet 30 millióból.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kisebb lakásokra nagyobb az érdeklődés, ezért azok rendszerint magasabb fajlagos áron cserélnek gazdát.

A fővárosi ház csak álom ennyiből

A fővárosban jobbára csak papíron érhető el családi ház 30 millióért: noha az átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve akár 50 négyzetméteres is vásárolható lenne ennyiből, de a piacon kevés az ilyen kis méretű családi ház. Ha mégis akadna ilyen, akkor a budai III. kerületben mindössze 35 négyzetméteresre, de a külső pesti XVI. kerületben is csak 45 négyzetméteresre lenne elég 30 millió a kerületi átlagos négyzetméterárak alapján. Kis szerencsével és kitartó kereséssel azonban a XX. és a XXIII. kerületben nem lehetetlen 55 négyzetméteres, kétszobás házat kapni ezért az árért.

Összességében az ingatlan elhelyezkedése és műszaki állapota jelentős hatással van az árra.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)