A Momentum üdvözli, hogy Matolcsy György megérkezett álláspontjukra

image 6483441 (19)
2023.05.23. 17:24
Örülünk, hogy Matolcsy is megérkezett a Momentum álláspontjára – fogalmazott Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezető-helyettese. Ugyanakkor a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány számára nem az infláció letörése, hanem a gazdasági növekedés az elsődleges cél. Aggodalomra adhat okot azonban az, ha a Matolcsy vezette jegybank is támogatja ezt a zsákutcás gazdaságpolitikát.

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezető-helyettese Facebookon osztotta meg a Momentum reakcióját a keddi Monetáris Tanács döntéséről. Posztjában úgy fogalmaz, „Matolcsy szerint a magyar infláció sokkal magasabb, mint a térség többi országában, ennek az egyik oka a kormányzat túlköltekezése, a másik az ársapkák bevezetése. Azt javasolták a kormánynak, hogy az ársapkákat vezessék ki”. Ezt követően szó szerint az alábbit írja:

Örülünk, hogy Matolcsy is megérkezett a Momentum álláspontjára. Legyen mindenki számára egyértelmű: Nem a szankciók és nem a háború felelős az extrém magas magyar inflációért, hanem a kormány hibás és inkompetens gazdaságpolitikája.

A DK nem teljesen így látja

Ugyanakkor a Demokratikus Koalíció szerint a Monetáris Tanács mai kamatdöntésével megtört a jegybank antiinflációs  elkötelezettsége. „A magyar jegybank a jelek szerint nem tudott vagy nem akart tovább ellenállni az Orbán-kormány hónapok óta tartó agresszív politikai nyomásának, és 100 bázisponttal a piaci várakozásokat is meghaladó mértékben 18 százalékról 17 százalékra csökkentette az irányadó kamatot” – írták közleményükben. 

A világgazdaságban kétségtelenül kedvező folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, jelentősen csökkent például az energiahordozók világpiaci ára, bár ebből a magyar emberek semmit sem érzékelhetnek a tavaly méregdrágán vásárolt orosz gáz miatt. Az amerikai és az európai központi bank azonban változatlanul szigorítja a monetáris feltételeket, jóllehet az ott mért infláció tavaly ősz óta folyamatosan csökken.

A DK ezt követően úgy fogalmaz a lapunknak megküldött reakciójukban, hogy „az Európa-bajnok orbáni infláció belső okai azonban változatlanul fennállnak, a kormány fiskális alkoholizmusával, a fékevesztett költekezéssel az idei évre tervezett költségvetési hiány 80%-át már áprilisban elérték, és az Orbán-kormány intézkedései folyamatosan rontják a jegybank antiinflációs lépéseinek hatékonyságát. A fogyasztói árindex áprilisi csökkenése alig haladja meg a tavalyi bázis növekedésének mértékét”. Ám ellentétben a Momentummal komoly bírálatot fogalmaznak meg:

Az idő előtti kamatcsökkentéssel a Magyar Nemzeti Bank ismét jelentős kockázatot vállalt, nemcsak az infláció mielőbbi letörését, de a forintárfolyam stabilitását is veszélyeztetve a mai döntéssel.

A Demokratikus Koalíció közleményét úgy zárja: az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az Orbán-kormány számára nem az infláció letörése, hanem a gazdasági növekedés az elsődleges cél. Aggodalomra adhat okot azonban az, ha a Matolcsy-vezette jegybank is támogatja ezt a zsákutcás gazdaságpolitikát.

Matolcsy György keményen bírálta a kormányt

A jegybank elnöke kedden a sajtótájékoztatója elején leszögezte: a Monetáris Tanács a mai napon elindította a jegybanki monetáris politika normalizációját. „Változatlanul hagyta ugyan az alapkamatot, de az egynapos betéti tendert 100 bázisponttal csökkentette” – fogalmazott a jegybank elnöke.

TEHÁT SZERDÁTÓL 17 SZÁZALÉK AZ IRÁNYADÓ KAMAT.

Matolcsy György a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, beértek a jegybank korábbi monetáris politikai szigorító döntései. Emlékeztetett arra, hogy a jegybank elsőként indította el az inflációt leszorító intézkedéseket. „Mostanra beértek az eredmények, láttuk az inflációs tetőt Magyarországon” – mondta.

A Monetáris Tanács döntésének ismertetése után komoly bírálatot fogalmazott meg az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról. Úgy fogalmazott, hogy „az államháztartás elromlása egy specifikus és sajnálatos magyar ok”, valamint többször is bírálta az ársapkákat is.

(Borítókép: Bedő Dávid 2022. július 13-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)