Sietnie kell az elszámolással a civil szervezeteknek, ha jövőre is szeretnének pénzt kapni

2023.05.26. 13:04
Május végéig kell elszámolniuk költéseikkel azoknak a civil szervezeteknek, amelyek 2021-ben 1 százalékos adófelajánlásokat kaptak – emlékeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Amennyiben valamelyik szervezet hamis adatokat szolgáltat be, vagy kifut a határidőből, 2024-ben nem lesz jogosult az 1 százalékos felajánlásokra.

A civil szervezeteknek a 21KOZ közleményben jelölniük kell a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékának felhasználását. Az elszámolás arra az összegre vonatkozik, amit a NAV 2021. január 1-jétől 2021. december 31-ig utalt ki a kedvezményezettnek, illetve amit a szervezet az előző évből tartalékolt.

Ha az egyik kedvezményezett időközben megszűnt, vagy nem tart igényt a pénzre, soron kívül kell elszámolnia a 23MKOZ bizonylaton.

Azt a civil szervezetet, amely nem nyújtja be a közleményt időben – vagy hamis számokat ad meg –, a hivatal kizárja a 2024. évi kedvezményezettek közül.

A 21KOZ közlemény és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról tölthető le.

Az szja-bevallás módosítására és az szja 1 százalékos felajánlására május 21-ig volt lehetősége az adózóknak. Ezt az időpontot azonban az Ügyfélkapu elérhetetlensége miatt két alkalommal is meghosszabbították.