Itt a nagy fordulat: Putyin fegyvere szépen lassan elillanhatott

2023.05.28. 16:18
Nemrég jelent meg új statisztika a földgáz áráról, ami a publikált adatok szerint legutóbb 2021 májusában volt ennyire alacsony. Jelenleg ugyanis mintegy 25 euró alatt kötnek üzleteket a holland tőzsdén.

A földgáz ára 2021 tavaszától kezdve egészen a tavaly nyári időszakig, a történelmi csúcsot jelentő 350 euró/megawattos szintig emelkedett.

Ezt követően csökkenni kezdett, és bár az őszi hónapokban történt emelkedés, az idei év első öt hónapjában körülbelül 66 százalékkal csökkent az árfolyam – írta meg a Bloomberg.

Jelenleg ráadásul 25 euró alatt kötnek ügyletet A HOLLAND TŐZSDÉN EGY MEGAWATT FÖLDGÁZért cserébe.

Ez az árszint legutóbb 2021 májusában volt érvényes. Ennek jelenleg az a legnagyobb következménye, hogy az olcsó gáz kiveszi az egyik legfontosabb gazdasági fegyvert Vlagyimir Putyin kezéből.

Ugyanakkor azt is fontos hangsúlyozni, hogy a gázhiány miatt több európai ország átmenetileg újra megnyitotta a szénerőműveit.

A holland TTF árfolyama (EUR/MWh) Forrás: tradingeconomics.com
A holland TTF árfolyama (EUR/MWh) Forrás: tradingeconomics.com

Fordulat Európában, de vannak még bajok

A földgázárak változása mögött több komponens együttes hatása áll. Ahogy azt már korábban megírtuk, ezek közül a legfontosabb, hogy az elmúl tél enyhe volt, illetve sikerült uniós átlagban 15 százalékos megtakarítást végrehajtani – Magyarországon ez 17 százalék lett.

Ugyanakkor a földgáz árának csökkenéséhez hozzájárul az európai gazdaság gyenge teljesítménye is, például a német gazdaság váratlanul visszaesett az első negyedévben.

Mindemellett több európai országban szintén jelentősen visszaesett a gazdaság termelékenysége. Fontos kiemelni, hogy további jelentős fordulat állt be Európában, ugyanis a kontinens egyre nagyobb arányban támaszkodik a megújuló energiaforrásokra. Ez jellemzően a szél- és naperőműveket érinti.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!