Rendkívüli lépéssel buzdítja állampapírok vásárlására az embereket a kormány

2023.06.01. 07:06
A kormány egy rendeletben előírta, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell az ügyfeleket arról, hogy mennyivel jobban kamatozhatott volna a pénzük akkor, ha állampapírba fektetik ahelyett, hogy bankbetétben hagynák.

„A lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó pénzügyi edukációs figyelemfelhívásról” szóló rendelet a Magyar Közlöny szerda esti számában jelent meg. A szabályozásban azt írták elő, hogy a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek idén 2023 október 1. és 2023. december 31. között egy értesítést kell küldeniük a bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára.

A figyelemfelhívó értesítésben a hitelintézet számítással, áttekinthető táblázatos formában bemutatja, hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott

– írták a rendeletben.

A „pénzügyi edukációs” lépés célja az lehet, hogy a banki ügyfeleket az állampapírok vásárlására biztassa. A figyelemfelhívó értesítésben a 2022. október 1-jén a legutoljára kibocsátott és vásárolható vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegyet, a lakossági állampapírok vonatkozásában pedig a Kincstári Takarékjegy és Bónusz Magyar Állampapír állampapírok közül típusonként legalább egy állampapírba történő befektetéssel elérhető hozamot kell majd bemutatniuk a bankoknak. 

A hitelintézet a figyelemfelhívás során az említett összegek „esetében számítással bemutatja azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfél mekkora kamatot érhetett volna el” – áll a rendeletben.

Szintén a Magyar Közlöny szerda esti számában jelent meg egy másik rendelet, amelyben az extraprofitadókra vonatkozóan írt elő fontos módosításokat a kormány.