Ilyen infláció mellett nem győzik nyomtatni a húszezreseket

D  AS20230417027
2023.06.05. 12:33
A pénzromlás miatt a készpénzállomány bővülésében nyomasztó a húszezresek térnyerése – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője felfedte, hogy az infláció úgy felpörgette a bankjegynyomtatást, hogy a forgalomban lévő bankjegyek értéke átlépte a 8000 milliárdos határt.

Míg 2020-ban és 2021-ben egyértelműen lassult a bankjegykibocsátás üteme, addig tavaly ismét többet működött a bankóprés – kommentálta a friss jegybanki adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

TAVALY MÁR AZ INFLÁCIÓ HATÁROZTA MEG A MAGYAR BANKJEGYKIBOCSÁTÁST

 – értékelte a jegybanki adatokat a pénzügyi szakértő. 

Ismertette, hogy az elmúlt év végén a forgalomban lévő bankjegyek száma meghaladta a 668 millió darabot, értékük pedig átlépte a bűvös 8000 milliárdos határt. Mindez darabszámban, 7,1 százalékos bővülést jelent, miközben 2021-ben csak 6,2 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz darabszáma.

Csütörtökön tudjuk meg a májusi magyar inflációt, amely 24 százalékról 22,3 százalékra csökkenhetett az elemzői várakozások szerint. 

Dominálnak a húszezresek

Gergely Péter ismertette a pontos számokat: öt év alatt a növekedés 28 százalékos volt, 2018 végéhez képest 146,1 millió darabbal több bankjegy van forgalomban. Ugyanakkor a forgalomban lévő bankjegyek értékében 37,3 százalékkal 6000 milliárd alól küzdöttük fel a 2022. év végi 8122 milliárd forintos értékre.

A NÖVEKEDÉS MOTORJÁT A 20 EZER FORINTOS BANKJEGYEK TÉRNYERÉSE JELENTI: A KIBOCSÁTOTT FORINTBANKÓK NÖVEKEDÉSÉNEK KÉTHARMADÁT EZ A CÍMLET ADTA

– árulta el a szakember. Hozzátette, hogy öt év alatt közel 93 millió darabbal, 46,4 százalékkal nőtt a forgalomban lévő húszezresek száma.

A legnagyobb hazai címlet hegemóniájára jellemző, hogy 6 év alatt, 2017-től a kibocsátott bankjegyek között 34,4 százalékról 43,8 százalékra nőtt a részaránya, értékben pedig ma már az összes magyar címlet értékének 72,1 százalékát adja a Deák Ferenc képmásával díszített bankjegy, míg 2017-ben ez az arány még kétharmad alatti, 64,4 százalék volt – ismertette Gergely Péter.

A nagy testvér térnyerésének áldozata a 10 ezer forintos bankjegy: míg 2017-ben a forintbankjegyek értékének 30,6 százalékát képviselte ez a címlet, tavaly már 25 százalék alatti részarányt tudott kihasítani magának.

– fogalmazott. Megjegyezte, hogy a pénzromlás miatt bizonyos, immár egyre inkább váltópénznek számító bankjegyek lassan kikerülnek a pénztárcánkból: az öt évvel ezelőtti szinthez képest több mint 10 százalékkal kevesebb 500 forintos van forgalomban, de csökkent a kétezres bankók száma is. 

Váltópénz lesz az ezres

A szakértő szerint a váltópénz funkcióját egyre inkább az ezerforintos címlet veszi át.

Aligha véletlen, hogy a Mátyás-portréval ellátott kék papírpénzből nőtt a 20 ezres után leginkább, 37,7 százalékkal a forgalomban lévő bankjegyek száma az elmúlt fél évtizedben

– mondta a szakértő. Szerinte a váltópénzfunkció papírra terelődését mutatja az is, hogy a forgalomban lévő pénzérmék darabszáma sem tartott lépést a bankjegyekével: 5 év alatt alig negyedével nőtt a pénzverde termékeinek száma, értékben pedig nem érte el a 24 százalékot a növekedés.

A forgalomban lévő összes érme értéke egyébiránt alig magasabb, mint a forgalomban lévő 86 millió ezerforintos értéke – jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője.

(Borítókép: Matolcsy György 2023. április 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel