Emelkednek az olajárak, miután a szaúdiak visszafogták a kitermelést

2023.06.05. 20:03
A kereskedési hét elején emelkedtek a nyersolaj határidős jegyzései. Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy Szaúd-Arábia bejelentette: az OPEC+ államok kötelezettségénél is jobban visszafogja a termelést.

A nyersolaj határidős jegyzései emelkedéssel nyitották a kereskedési hetet, miután Szaúd-Arábia közölte, hogy az OPEC+-on felül csökkenti a kitermelést − írta meg a The Wall Street Journal

A legfrissebb Brent nyersolajkontraktusok megugrottak, és nemrég több mint 2,2 százalékkal álltak magasabban, hordónként 77,84 dolláron. Az amerikai irányadó kőolajfajta, a West Texas Intermediate megfelelő kontraktusa 2,4 százalékkal 73,44 dollárra emelkedett.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere vasárnap közölte, hogy az ország júliusban napi egymillió hordóval csökkenti a nyersolaj kitermelését, ráadásul a 23 ország koalíciójának megállapodása értelmében 2024 végéig meghosszabbítják a termeléscsökkentést. A királyság volt az egyetlen tag, amely további csökkentéseket jelentett be, aminek köszönhetően a jövő hónapban napi 9 millió hordóra csökkenne a kitermelése, ez 2021 júniusa óta a legalacsonyabb szint.

Annak ellenére, hogy az OPEC+ áprilisban kötelezettséget vállalt a termelés visszafogására, az olajárak továbbra is nyomás alatt maradtak, ami a globális recesszióval és a vártnál gyengébb kínai növekedéssel kapcsolatos aggodalmaknak tudható be.