Adóemeléssel, a kiadások zárolásával válaszolhat a kormány az államháztartási hiányra

2023.06.08. 18:11
Májusra elértük az egész évre tervezett hiány 81 százalékát, a kormány ezért adókat emelhet, kiadásokat zárolhat, és meg is emelheti a hiánycélt.

Májusban az államháztartás hiánya 2763 milliárd forintra emelkedett, ez az egész évre tervezett 3400 milliárd forintos hiány 81 százaléka. Ugyanakkor májusban már csak 53,6 milliárddal nőtt a deficit, ami váratlan fejlemény, ugyanis ez az elmúlt hét év legkisebb májusi hiánya – derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A jó májusi adatokról egyelőre nem közölt részleteket a szaktárca. Meg kell várni a másfél hét múlva esedékes részletes adatokat, hogy trendszerű-e a javulás – írja a Népszava

A magyar gazdaság a vártnál erőteljesebb recesszióba süllyedhetett, ezt jelzik az eddig megjelent gazdasági adatok. A költségvetés bevételei sem a vártnak megfelelően alakulnak. Az uniós rekorder infláció ellenére még a fogyasztási adók is elmaradnak a várakozásoktól, mert visszaesett a lakosság fogyasztása.

Ezzel párhuzamosan a kiadások, főként az energiatámogatások, a nyugdíjak és a megugró államadóssággal kapcsolatos kamatkiadások az időarányosnál magasabban teljesültek.

A kormánytól független piaci elemzők aggódnak a költségvetési folyamatokért: az OTP elemzői legutóbb már arról közöltek elemzést, hogy az államháztartás idei hiánya a tervezett 3,9 százalékkal szemben elérheti a GDP 5,8 százalékát. Ez közel 1400 milliárd forintos hiánytúllépést jelent. A bank elemzői arra számítanak, hogy a kormány még az idén lépéseket tesz a hiány csökkentése érdekében: emeli az adókat, kiadásokat zárol, illetve ezzel párhuzamosan emeli a hiánycélt.

Egy komoly mentsvára lehet a kormánynak, ez az energiaárak alakulása: ha megmaradnak a jelenlegi nyomot gázárak (az Európában irányadó TTF-gáz ára most köbmétereként 93 forint), az több száz milliárdos megtakarítással járhat már az idén.  • Tippek
  • Hírek