Tényleg 425 forintos eurót vár a kormány októberre?

Index forintarfolyam3
2023.06.09. 09:40
Túlzónak tűnik a kormány által beterjesztett üzemanyagokat érintő jövedékiadó-emelés – hangsúlyozta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője egy, a Parlamenthez benyújtott dokumentumban, melyben a politikus több kérdést is intézett Varga Mihály pénzügyminiszterhez. A frakcióvezető szerint egy törvényjavaslatból arra lehet következtetni, hogy a kormány arra számít: pár hónap múlva 425 forintba kerül majd egy euró.

Mint ismert, a kormány kedden benyújtotta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A módosító alapján a benzin és a gázolaj jövedéki adója is jelentős mértékben – 50 dollár feletti kőolajár esetében –, literenként 32,55 forinttal emelkedne, a változás 2024. január 1-jén lépne hatályba, mindez változatlan körülmények esetén a gyakorlatban azt jelentené, hogy literenként mintegy 41 forinttal is emelkedhet az üzemanyagok ára.

Varga Mihály pénzügyminiszter az üzemanyagok jövedéki adójának törvényjavaslat szerinti emelését azzal indokolta, hogy a korrekció „az uniós adóminimum teljesítéséhez szükséges”.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor arra hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét, hogy az emelés mértéke túlzónak tűnik.

A törvényjavaslatban előirányzott, literenként 32,55 forintos jövedékiadó-emelés a benzin és a gázolaj esetében 425 forintos euróárfolyamhoz van igazítva. Ha ennél kevesebbet kell adni egy euróért – ahogyan az most is van –, akkor értelemszerűen nincs szükség ekkora adóemelésre

– mutatott rá a Parlamenthez benyújtott dokumentumban Tóth Bertalan, aki az alábbi kérdéseket intézte Varga Mihályhoz:

  • Valóban arra számít, hogy 2023. október első munkanapján 425 forintot kell adni 1 euróért?
  • Hogyan írja át Ön szerint az Ön által várt 420 forint fölötti euróárfolyam a költségvetési makropályát, milyen hatással lesz az infláció alakulására?
  • Ha várakozása szerint nem kell 425 forintot adni egy euróért októberben, akkor miért kívánja az uniós minimumértéken felül túladóztatni az üzemanyag-használókat?
  • Miért nem kívánja megvárni az októbert a jövő évi jövedéki adómértékek meghatározásával, hiszen – a jelenlegi jogállamellenes különleges jogrendben – a kormányrendeletben is dönthet adómértékekről?

Az ellenzéki politikus írásbeli választ igénylő felvetésében arra is emlékeztetett, hogy a benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedéki adómértékek 2010 óta nem változtak.

„Ha a hazai szabályozáshoz hozzá kell nyúlni az uniós megfelelés érdekében, az csak azért van, mert a forint sokat gyengült 2010 óta” – jegyezte meg.

(Borítókép: Index)  • Hírek