Könnyített út – most akár Ön is befektethet az agráriumba

2023.06.12. 08:22
2023. június 9-i értéknappal sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása. A vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.

Az UBM Holding Nyrt. 2023. április 5-én megtartott közgyűlése a törzsrészvények névértékének 1:20 arányú felosztásáról döntött. Ennek értelmében a részvények névértéke a korábbi 100 forintról 5 forintra változott, ezzel összhangban pedig a vállalat tőzsdére bevezetett értékpapírjainak mennyisége 1 185 185 darab részvényről 23 703 700 darab részvényre növekedett.

Az UBM-részvények tőzsdei forgalmának (likviditásának) növelését célzó tranzakció eredményeképpen a cég papírjainak árfolyama is huszadára módosult, amelynek köszönhetően a jövőben a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetővé válhatnak a BÉT egyetlen agráripari cégének részvényei.

A részvény a június 8-i kereskedési napon 1470 forintos árfolyamon zárt.

„E beruházásoknak köszönhetően a közel három évtizedes múltra visszatekintő UBM árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos növekedést mutat majd a 2023–2025-ös években, így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet. Terveink megvalósításához és a forrásbevonáshoz szeretnénk kihasználni a hazai tőkepiac által kínált lehetőségeket is, amelyhez elengedhetetlen a részvényeink likviditásának növelése, valamint a vállalat tulajdonosi körének bővítése a Hiventures mellett további intézményi befektetőkkel, illetve mintegy 2-5 ezer kisbefektetővel. Célkitűzésünk, hogy 1,8 millió darab részvény értékesítésével egy, az eddigieknél jóval szélesebb kör számára is lehetőséget biztosítsunk arra, hogy részesedjen a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből” – mondta Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

A vállalatcsoport március 9-én mutatta be a 2025–2026-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét. Ennek főbb célkitűzése volt többek között, hogy a csoport 2025-ig a jelenleg évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártási volument 1 millió tonnára bővíti, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növeli, emellett a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését.