Az Agrárminisztérium szerint az élelmiszeriparban is a biztonság az első
Az MTI beszámolója szerint Nobilis Márton kifejtette: a FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által 1963-ban létrehozott bizottság azért alakult, hogy az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgozzon ki.
A cél, hogy elősegítsék a fogyasztók egészségének védelmét és a tisztességes élelmiszer-kereskedelmet biztosító gyakorlatot. A CCMAS különböző bizottságaiban végzett munka világszerte az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb garanciájává vált, a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardjainak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek – tette hozzá.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar kormány az élelmiszerek minőségét az ellátásbiztonság részének tekinti, és prioritásként kezeli, ezért is született meg külföldi mintára a Magyar Élelmiszerkönyv, amelyben több Codex-szabvány is helyet kapott.
Hangsúlyozta: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a mintavételi eljárások és a megbízható vizsgálati módszerek helyes alkalmazására, valamint a stabil élelmiszer-biztonság érdekében folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése is – olvasható a közleményben.