Négyből egy magyar maximum a portörlés végett vesz könyvet a kezébe

2023.06.13. 14:06
Négyből egy magyar egyáltalán nem olvas könyvet, míg három alkalomszerűen, és mindössze 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy napi szinten forgat bármilyen kötetet – derül ki egy felmérésből.

A magyarok 73 százaléka legalább alkalomszerűen olvas könyvet, 15 százalékuk számára pedig napi rutinnak számít az olvasás – derül ki az ÉVA Magazin reprezentatív felméréséből, amelyet a Reacty Digital készített el több mint ezer fő részvételével.

A magyarok több mint negyede egyáltalán nem olvas

Jó hír, hogy 18-79 éves korosztályban többen olvasnak, mint ahányan nem.

  • A megkérdezettek 73 százaléka olvas könyvet.
  • 15 százaléka naponta falja a betűket,
  • míg 13-13 százalék hetente, vagy havonta teszi ezt meg.
  • Magas azoknak az aránya, akik negyedévente (9 százalék), vagy alkalomszerűen olvasnak csak (23 százalék).
  • A felnőttek bő negyede (27 százalék) a saját bevallása szerint szinte soha nem szokott olvasni.

Megnyugtató tény, hogy a legfiatalabb 18-30 éves korosztály sem tett le teljesen az olvasásról: körükben még alacsonyabb (27 százalék) is azoknak az aránya, akik egyáltalán nem olvasnak, mint a 30-as, 40-es, 50-es korosztályban (32 százalék).

Érdekesség, hogy a nemek között nem figyelhető meg hatalmas különbség. Picivel több férfi olvas naponta (17 százalék), mint nő (14 százalék), azonban a heti és havi rendszerességgel olvasók között nagyobb arányban vannak hölgyek.

Könyvet a könyvesboltból

Az olvasók többsége (51 százalék) ma is könyvesboltban (online vagy offline vásárlással) szerzi be a szellemi betevőjét. A válaszadók nagy része ragaszkodik a printkönyvekhez, de a vásárlók 16 százaléka e-könyv formátumban is szívesen vesz kezébe olvasnivalót. Az olvasók harmada (32 százalék) ismerőseitől (is) kap kölcsön olvasnivalót. Használtan tízből három (28 százalék) ember szerez be könyvet, főként a napi gyakorisággal olvasók, mint ahogy a könyvtári kölcsönzés is leginkább rájuk jellemző.

Fontos az ismerősök ajánlása

A könyvek kiválasztásakor egyértelműen a témakör, illetve műfaj az elsődleges szempont, az olvasók kétharmada (65 százalék) jelezte, hogy ez alapján dönti el, mit vegyen a kezébe. A sikerlisták a megkérdezettek 13 százaléka számára mérvadók, és 39 százaléknak vannak kedvenc írói.

Fontos az ismerősök ajánlása is: tízből három ember (30 százalék) rájuk hallgat. Szintén prioritást élvezhet a könyv, a borító megjelenése (12 százalék), valamint a közösségi médiában megjelenő posztok, ajánlások is (13 százalék).

A könnyű műfaj a nyerő

Minden második olvasó (49 százalék) a könnyedebb hangvételű regényeket, fikciókat, krimiket, romantikus történeteket szereti a legjobban. A műfaj főleg a nők (52 százalék) körében népszerű. A második helyen az önismereti, önfejlesztő könyvek állnak (12 százalék). Minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy ez a kategória kelti fel legjobban az érdeklődését – a 1829 éveseknek már bő ötöde (22 százalék) jelölte kedvencnek.

A komolyabb témájú szépirodalmi, drámai műveket az olvasók tizede (11 százalék) szereti legjobban, míg további tizedük (10 százalék) a dokumentarista jellegű könyveket részesíti előnyben. Ez a kategória a férfiak kedvence, köztük 16 százalék választja a valóságot bemutató műfajt, míg a nőknek csupán 4 százaléka. Az életrajzi könyveket 9 százalék, verseket 6 százalék százalék olvas.

Négy százalék a mosdóban is olvas

Tízből nyolc (81 százalék) olvasó az otthonában olvas a legszívesebben, 4 százalék akár a mosdóba is magával viszi a könyvet. Utóbbi viselkedés inkább a férfiakra jellemző. A könyvolvasók harmada (33 százalék) választja az olvasást utazás közben, negyede pedig (25 százalék) várakozás közben üti el ezzel a tevékenységgel az időt. A legalább heti rendszerességgel olvasókra átlag felett jellemző, hogy lapul náluk egy könyv, amit várakozás közben elő tudnak kapni.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!