Az iparkamara elnöke szerint nincs más út, a kormánynak be kell avatkoznia

2023.06.13. 15:29
A hazai vállalatok versenyképességét veszélyeztetik a rossz időben, magas árakon megkötött energiaszerződések, az iparkamara elnöke ezért kormányzati beavatkozást sürget. Parragh László szerint folytatni kell a jelenlegi gazdaságpolitikát, a magas inflációt azonban le kell törni.

Nagy hátrányba kerültek azok a vállalkozások, amelyek abban az időben kötöttek hosszútávú energiaszerződéseket a szolgáltatókkal, amikor magaslati levegőt szívtak az energiaárak – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ezért azt kéri a kormánytól, hogy ezeket felülvizsgálva a piaci árhoz igazítsa a díjakat.

Az iparkamara első embere szerint a jelenlegi helyzet fenntartása mellett a cégek elveszítik versenyképességüket, ami közvetve a magyar gazdaságnak is öngól.

Rámutatott, hogy

a tavalyi szintekhez képest jelenleg lényegesen olcsóbbak lettek az energiaárak, a többletköltség pedig nagy teherként nehezedik a vállalatok vállaira, ezeket pedig beépítik az árakba, aminek inflációgerjesztő hatása van.

Parragh László emlékeztetett, hogy az energiaszolgáltató cégek egy része állami kézben van, így a kormány tulajdonosi jogait gyakorolva eljárhat az ügyben. Olyan szabályozási eszközöket is alkalmazhat, mint például a hatósági ár vagy a szerződésmódosítás.

Az MKIK azt javasolja, hogy bármilyen döntés is születik, az érintett vállalatok automatikusan részesüljenek belőle, ne kelljen azt hosszú, bürokratikus úton kérvényezniük. Emellett arra kérik a kabinetet, hogy vessenek be ösztönzőket a cégek számára energiaellátásuk korszerűsítése érdekében.

„Nincs más út, be kell avatkozni” – fogalmazott az elnök, aki ugyanakkor az állami beavatkozásokkal kapcsolatban általánosságban megjegyezte: nem nézi jó szemmel, hogy a válság olyan makrogazdasági eszközöket tesz indokolttá, amelyek nem feltétlenül szerencsések, ezért olyan beavatkozásokat sürget, amelyeknek nincs káros mellékhatása a gazdaságra nézve.

Parragh László szerint „Magyarország erősen felzárkózó szakaszban van”, a kormánynak folytatnia kell a jelenlegi gazdaságpolitikát, a magas inflációt azonban le kell törni.

Emlékezetes botrány

Parragh László korábban a közalkalmazottak béremelésével kapcsolatban tett emlékezetes, nagy felháborodást kiváltó nyilatkozatot. Többek között úgy fogalmazott, hogy a bérezés mellett a dolgozókat – azon belül a tanárokat és a tűzoltókat – más is motiválhatja.

Az előbbiekről azt mondta, hogy nekik „ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek”, a tűzoltókat pedig szerinte „a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket” motiválhatja. A kamaraelnök nyilatkozata mind a pedagógusoknál, mind a tűzoltóknál kiverte a biztosítékot.