Pluszpénzt kell fizetnie annak, aki Nagy-Britanniába utazik

2023.06.14. 06:24
Jelenleg az Európából érkezőknek semmilyen engedélyért nem kell folyamodniuk, ha Nagy-Britanniába akarnak látogatni, ez azonban jövőre megváltozik az ETA-rendszer meghonosításával. A brit belügyminisztérium közölte, mennyibe kerül a beutazási engedély.

Amint arról az Indexen beszámoltunk, Nagy-Britannia már a brexit után jelezte, hogy idővel a látogatási, turisztikai céllal rövid időre érkezőknek is szükségük lesz belépési engedélyre, köztük azoknak, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak be az országba.

A brit belügyminisztérium által ismertetett részletek szerint az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation, ETA) nevű online dokumentumot először – már idén októbertől – a katari állampolgároknak kell kiváltaniuk. Jövő februártól Bahrein, Jordánia, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárainak is szükségük lesz az ETA-ra ahhoz, hogy Nagy-Britanniába utazhassanak, és a brit kormány

2024 VÉGÉIG AZ ÖSSZES TÖBBI OLYAN ORSZÁG ESETÉBEN IS BEVEZETI EZT A RENDSZERT, AMELYNEK ÁLLAMPOLGÁRAI JELENLEG VÍZUMMENTESEN LÉPHETNEK BE NAGY-BRITANNIÁBA.

A belügyminisztérium tájékoztatása külön kiemeli, hogy jóllehet az Európából, Amerikából és Ausztráliából érkezőknek jelenleg semmilyen engedélyért nem kell folyamodniuk, ha Nagy-Britanniába akarnak látogatni, ez azonban az ő esetükben is megváltozik az ETA-rendszer meghonosításával.

Hat hónapig érvényes

Az ETA kiváltásával hat hónapig lehet Nagy-Britanniában tartózkodni turizmus, családtagok és barátok meglátogatása, üzleti utazás, illetve tanulmányok folytatása céljából. Az engedélyt a mobil eszközökre letölthető UK ETA alkalmazással vagy a brit kormány honlapján lehet kérelmezni. Az ETA kiváltásának díjáról a napokban adott tájékoztatást a belügyi tárca:

az engedély 10 angol fontba (4300 FORINT) kerül majd.

Megjegyezték, hogy nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is külön meg kell igényelni az engedélyt. A minisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kell kiváltaniuk az ETA-t azoknak, akik állandó letelepedési engedéllyel élnek Nagy-Britanniában vagy Írországban.

Közéjük tartoznak azok az EU-állampolgárok, akik 2020 végéig, a brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, és megszerezték az ehhez szükséges, meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt (EU Settled Status).