Mobilszolgáltató-óriás születhet az Egyesült Királyságban

2023.06.14. 13:52
Egyesülhet egymással a Vodafone és a Three UK, miután 15 milliárd font értékű megállapodást kötöttek. A Vodafone és a Three UK tulajdonosa, a CK Hutchison az ország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatóját hozná létre.

A Vodafone és a Three UK tulajdonosa, a CK Hutchison nagyot ígért a briteknek: ha megvalósul a két cég frigye, akkor 11 milliárd font értékű 5G-beruházást hoznak tető alá tíz éven belül. A műveletre azonban először a versenyszabályozóknak rá kell mondaniuk az áment. Ha jóváhagyják az összeolvadásukat, az egyesülés után létrejövő csoport az ország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója lenne, a Vodafone többségi, 51 százalékos tulajdonrésszel.

Az új, egyesített csoport csak a két vállalat egyesült királyságbeli tevékenységét foglalja majd magában. Ha az egyesülés megtörténik, a csoport összesen 27 millió mobiltelefon-ügyféllel rendelkezik majd, ezzel megelőzve az O2-t és a BT tulajdonában lévő EE-t.

Nagy ígéretet tettek, 5G hálózatot fejlesztenek

Az egyesülés azonban valószínűleg aggodalmat fog okozni a Versenypiaci Hatóságnál, mivel attól tartanak, hogy az csökkentheti a versenyt. Ennek ellenére a két csoport 10 év alatt 11 milliárd fontot fektetne be az „Európa egyik legfejlettebb önálló 5G hálózatának” létrehozásába.

AZ ÚJ ÜZLETÁGAT A VODAFONE UK JELENLEGI FŐNÖKE, AHMED ESSAM VEZETNÉ, ÉS AZ ÖTÖDIK ÉVRE ÉVI 700 MILLIÓ FONT MEGTAKARÍTÁST EREDMÉNYEZNE.

A fúzió adósságrendezéssel fog megvalósulni, a Three pedig 1,7 milliárd fontot fog átutalni az új vállalatnak – írja a Sky News.

A CK Hutchison, a hongkongi székhelyű csoport már korábban vizsgálta a Three UK eladását. A szervezet belső elemzései szerint a cég mérete nem elégséges ahhoz, hogy a hálózati infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges jelentős tőkebefektetést biztosítani tudja. Az egyesülést a Vodafone korábbi vezérigazgatója, Nick Read kezdeményezte, de a vállalat teljesítménye miatt kialakult csalódottság miatt tavaly leváltották.