Itt a nagy bejelentés: lépett a Mol, új vezető érkezik INA élére

2023.06.15. 16:55
Az INA felügyelőbizottsága a csütörtökön jóváhagyta Ortutay Zsuzsanna kinevezését a vállalat igazgatótanácsának élére a 2023. július 1. és 2026. június 30. közötti időszakra – tájékoztatott erről a Mol Csoport. Ezen felül két új igazgatósági tag, Pulay Krisztián és Marton Zsombor kinevezéséről is döntöttek, az elnökével azonos időtartamra.

Ratatics Péter, az INA Igazgatótanácsának jelenlegi elnöke kitölti mandátumát 2023. június 30-ig, majd ezt követően a Mol Csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnökeként, valamint további magyar vállalatok igazgatótanácsi tagjaként folytatja.

A Felügyelőbizottság szintén döntött Damir Mikuljan felügyelőbizottsági elnöki kinevezéséről.

Az INA ugyanazon a napon, korábban tartott közgyűlésén Damir Mikuljan, Ivo Ivancic és Branimir Skurla tagok június 15-én lejáró mandátumát a következő hat hónapra meghosszabbították. Ortutay Zsuzsanna egyúttal lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról. Helyére új tagként Sverla Viktort nevezték ki négy évre.

A rendbetétel Ratatics Péter érdeme

Ortutay Zsuzsanna két és fél éve tagja az INA felügyelőbizottságának, 2019-től a Mol Csoport Üzleti Megoldások elnöke, 2020 óta pedig tagja a Slovnaft Igazgatótanácsának. Karrierjét a Mol által felvásárolt petrolkémiai társaság, a TVK befektetői kapcsolatokért felelős vezetőjeként kezdte 1998-ban. A TVK Treasury menedzsere volt 2003-ban, majd Zágrábba költözött, és 2006-ig az INA pénzügyi igazgatójának treasury tanácsadójaként dolgozott. A Mol Csoport kiskereskedelmi üzletágának kontrolling vezetője volt 2007 és 2009 között, majd 2009–2010 között az INA integrációs és hatékonyságnövelő projektjének projektmenedzsereként dolgozott. A Mol Csoport kincstárnoka volt 2013 és 2018 között, majd 2019-ig a MOL Magyarország pénzügyi igazgatója volt. A MOL és japán szintetikus gumit gyártó vegyesvállalata, a JMSR igazgatótanácsának tagja volt 2018 és 2020 között.

Ortutay Zsuzsanna 2019 óta a Mol Csoport pénzügyi és HR szolgáltató központja, a Mol GBS vezérigazgatója, amely több mint 500 főt foglalkoztat nyolc országban és több mint 100 Mol Csoporthoz köthető cég tevékenységét támogatja. Miután 2022-ben a Mol Csoport felvásárolt egy lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi hálózatot a Mol Polska felügyelőbizottságának tagja lett.

A vállalat tájékoztatása szerint korábban Ratatics Péterre bízták az INA működésének rendbetételét a nemcsak a horvát vállalatot, hanem az egész Mol Csoportot is megrázó gázüzleti csalást követően. A szakember kilenc hónapos mandátuma alatt képes volt szavatolni az INA stabil napi működését, valamint megfelelő változásokat hajtott végre a vállalat ellenőrzési folyamataiban annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg hasonló visszaélés. A gázüzleti botrány következményeinek válságkezelése mellett képes volt biztosítani, hogy az üzletmenet zavartalan maradjon.

Ebben az időszakban az INA késedelem és piaci ellátási zavarok nélkül hajtott végre egy csaknem fél éves finomítói leállást Rijekában.

Emellett sikeresen lezajlott a DCU (Delayed Coking Unit) szerződés újratárgyalása is, hogy időben le lehessen zárni a Rijekai Finomító korszerűsítési projektjét. Elnöki megbízatása alatt az INA aláírta és lezárta a Petrokemija Kutina értékesítését. Emellett a példátlan energiaköltség- és inflációnövekedés közepette az INA új kollektív szerződéseket írt alá az idei évre. Emlékeztetnek, a vállalat vezetőjeként Ratatics Péter gondoskodott arról is, hogy világos elképzelések mentén javítsák az ott dolgozók munkakörülményeit, miközben az elmúlt tíz év legnagyobb béremelését hajtotta végre az INA munkavállalói számára. 

Ratatics Péter ezentúl azon dolgozik, hogy a Mol Csoport kiskereskedelmi üzletága egy digitálisan magas szintű, vevőorientált üzletággá váljon, és sikeresen végbe mehessen az új lengyel és szlovén cégek integrációja is. A Mol Magyarország ügyvezető igazgatói posztját betöltő Bacsa György továbbra is a hazai üzletág élén marad.