A kormány elárulta, mikor nyúlhat bele az áramszerződésekbe

2023.06.15. 16:10
A vállalatokat ki kell szabadítani a fix áras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön a Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen.

Nagy Márton elmondta, hogy a kormány már dolgozik a részleteken, hogy az áramkereskedőkkel megkötött szerződéseket felülvizsgálja, azokba szükség esetén beavatkozzon.

Jelezte, hogy a jövő héten bejelentések lesznek ezzel kapcsolatban.

A tárcavezető szerint amennyiben nem a kereskedő volt a hibás, hanem a cég, akkor is szükséges beavatkozniuk, mert a magas áramárak további recessziót és magasan megragadó inflációt hozhatnak. Nagy Márton azt is közölte, hogy a magyar vállalkozások egy- és kétéves, fix árakon kötött áramszerződéseinek átlagára 250 euró megawattóránként, miközben a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak jelenleg, ami makroszinten torzulást hoz a magyar gazdaságnak.

A miniszter rámutatott, hogy az áramár csökkenése a változó árakkal kötött áramszerződések esetében gyorsan megjelenik, míg a fix áras áramkontraktusok esetében nem. Ráadásul Magyarországon az utóbbiak több mint fele 200 eurós vagy magasabb áramárat tartalmaz, de akadnak 500 euró felettiek is. Utóbbi már ötszörös költséget jelent a jelenlegi tőzsdei árakhoz képest, és ezek az árakban jelennek meg, hiszen ma már az energiaköltség a vállalatok költségszintjeiben ugyanakkora, mint a bérköltség.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy a cégek 19 százaléka kötött áramszerződést az energiakereskedőkkel változó áron, ők a teljes mennyiség 61 százalékát fogyasztják el, míg a maradék 39 százalék fix árakon szerződött. A fix áras áramszerződésekkel leginkább „sújtott” iparág az irodabérleti piac, a második pedig az élelmiszeripar, de gyakorlatilag minden ágazatban jelentkezik a probléma – összegezte az MTI.

Kemény kérés a kamarától

Mint ismert, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hétfőn azt kérte a magyar kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását. A közleményük szerint a területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A kkv-k nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében.

A kkv-k a kedvezőtlen feltételekkel kötött szerződésekkel járó megemelkedett költséget – alacsony teherbírásuk okán – hosszú távon nem tudják elviselni.

A kamara szerint a fix áras szerződések előnyös lehetőséget nyújtottak, az energiaellátás biztosítására kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében adódott negatív külső körülmények enyhítésére. Ám az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada az, amely rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.

Az MKIK a közleményében kitér arra is: azt javasolja, a kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energiaszerződéseket, ugyanis ahol átlagosan 265 euró/megawattóra árat tapasztal a szektor – ami a jelenlegi tőzsdei áraknál érdemben magasabb –, érdemi beavatkozás szükséges.

A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A kkv-k bürokratikus terheinek csökkentése érdekében azt szorgalmazzák, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen, és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendőjük.