Varga Mihály kimondta, kinek kell meghatározni az uniós tagországok költségvetését

2023.06.16. 11:52
A magyar kormány elutasítja, hogy az Európai Bizottság még erőteljesebben beavatkozhasson a tagállamok költségvetésébe, mert az újabb kettős mércét jelentene – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) előtt Luxemburgban.

A magyar pénzügyminiszter hangsúlyozta: a tagországok költségvetését nemzeti érdekek mentén, a megválasztott kormányoknak kell meghatározni.

A bizottság túlzott jogkörökkel való felruházásának elejét kell venni annak érdekében, hogy egy ország költségvetését ne kétoldalú alkuk során, hanem objektív mutatókon alapuló szakmai párbeszéd keretében maguk a tagországok értékelhessék

– jelentette ki Varga Mihály.

A miniszter kitért arra is, hogy a fegyelmezett gazdálkodással magyar részről egyetértünk, a jövő évi költségvetést is ennek megfelelve készítette el a kormány. Magyarország 2024-ben 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét, ami 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál – ismertette a tárcavezető.

Varga Mihály felhívta a figyelmet: Magyarország az utóbbi időben minden szükséges lépést megtett az uniós források felszabadítása érdekében, a bizottság azonban a ma tárgyalt országspecifikus ajánlásokban nem ismeri el a már elindított és végrehajtott reformokat – olvasható a Pénzügyminisztérium sajtóközleményében.