Az OTP visszahozta az otthonteremtéshez kapcsolódó finanszírozási konstrukcióját

2023.06.17. 06:24
A honvédelmi minisztérium megegyezett az ország piacvezető pénzintézetével, így továbbra is biztosított az ingatlanlízing lehetősége a honvédelem területén szolgáló állomány lakhatásának támogatására – értesült a Magyar Nemzet.

A tárgyalások eredményeképpen az OTP-bankcsoport 2023. június 1-jétől újra elérhetővé tette a lízingszolgáltatást számos, kizárólag a honvédségi állomány számára elérhető kedvezményekkel – közölte a lap érdeklődésére a minisztérium.

A bankok korábban a negatív piaci folyamatok miatt döntöttek úgy egyoldalúan, hogy felfüggesztik ezt a szolgáltatást, írja a Magyar Nemzet .

Más bankokkal is tárgyal a minisztérium

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ezt követően személyesen kérte a pénzintézeteket arra, hogy az ingatlanlízing-szolgáltatásukat élesszék újra, arra hivatkozva, hogy a tárcának mindenkor prioritást élvez a honvédelem területén szolgálók lakhatásának támogatása.

Mint írták, a kedvező döntés mellett más pénzügyi partnerrel is tárgyal a tárca többek között azért, hogy biztosítsa a versenyt, így több kedvezményt érjen el az érintetteknek.

A lízingtámogatás mellett számos olyan pénzügyi finanszírozás elérhető, amelyek az otthonteremtést szolgálják, illetve az állomány lakáshitel-, lakásfenntartási költségeinek enyhítését célozzák – hangsúlyozta a honvédelmi tárca.

Napjainkban már a legénységi állomány is részesülhet lakhatási támogatásokban, az aktív állomány mellett pedig a honvédelmi kötelékből idén kiváltak támogatását sem szünteti meg a minisztérium: egy kormányrendelet szerint a meghatározott feltételek mellett két évig annak ellenére biztosított a támogatás további folyósítása, hogy a honvédelmi szervezet kötelékéből kiváltak, sőt a lízingszerződés végtörlesztéséhez munkáltatói kölcsönt is igénybe vehetnek.

„A Honvédelmi Minisztérium nyitott az együttműködésre minden pénzügyi szolgáltatóval, amely valós kedvezményt biztosít, szolgálva ezzel azok ügyét, akik hazánk és polgárainak védelmére tettek esküt” – írták.