Törvényjavaslatokat nyújt be az MSZP „a súlyosbodó válság és az orbáni infláció” miatt

2023.06.18. 12:09
Az emberek jövedelme egyre nehezebben fedezi a megélhetés költségeit, a szociális válság egyre csak mélyül – véli az MSZP, amely a helyzet orvoslása érdekében törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentnek.

Az MSZP országgyűlési képviselői – a költségvetési módosító indítványokon felül – több önálló indítványt, határozati javaslatot és törvényjavaslatot is benyújtanak a parlamentnek, mivel álláspontjuk szerint a megélhetési és szociális válság egyre súlyosabb.

A párt javaslatai az alábbiak:

  • Javasoljuk az élelmiszerek áfájának csökkentését, mivel az orbáni inflációval nem tudnak lépést tartani sem a fizetések, sem a nyugdíjak. Az élelmiszerárak emelkedése leginkább az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket és a nyugdíjasokat sújtja. Javaslatunk szerint 5 százalékra kell mérsékelni az élelmiszerek áfakulcsát, és el kell törölni az élelmiszereket drágító extra adókat, így az 5-8 százalékos inflációtöbbletet okozó kiskereskedelmi különadót.
  • Törvényjavaslatot nyújtunk be a családok fűtési és energiacélú kiadásainak mérséklése érdekében. Indítványozzuk, hogy a távhőszolgáltatás mintájára más fűtési módok is kedvezményes áfamérték alá tartozzanak. Az MSZP azt javasolja, hogy a tüzelőanyagok közül a tűzifa, a brikett, a földgáz (PB-palack), a villamos energia, valamint a földgáz egyetemes szolgáltatásának áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen.
  • Határozati javaslatot nyújtunk be a családi támogatások növelése és értékállóságának biztosítása érdekében, mivel a kormány 13 éve egyetlen forinttal sem emelte azokat. Ezért meg kell duplázni a családi pótlékot, a gyest, a gyedet és az anyasági támogatást, valamint a rászoruló gyermekek támogatását is. Biztosítani kell, hogy ezek minden évben az infláció mértékével emelkedjenek, valamint garantálni kell, hogy mindenki hozzá tudjon férni az adókedvezmény maximális összegéhez.
  • Törvényjavaslatot nyújtunk be a minimálbér jövedelemadó-mentességéről és az alacsony fizetések adóterheinek a csökkentéséről. A minimálbért adómentessé kell tenni, mert a minimumból már nem szabad elvenni, és csökkenjen a fizetések adóterhe a mediánbérig. Így egy minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló több mint 417 ezer forinttal, egy garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállaló 324 ezer forinttal többet vihetne haza évente.
  • Azonnali korrekcióra van szükség a nyugdíjasok érdekében is. Javasoljuk, hogy a teljes jogú öregségi nyugdíjminimum legalább a mindenkori nettó minimálbér 70 százaléka legyen. A nyugdíjak értékállóságának és vásárlóerejének megőrzése érdekében kezdeményezzük, hogy a 2024. évi nyugdíjemelés alapja ne a kormány által bemondott infláció legyen, hanem a 2022. augusztus és 2023. augusztus közötti időszak tényszámai alapján emeljék a nyugdíjakat! El kell indítani egy 5 éves, differenciált nyugdíj-felzárkóztatási programot, amelyben kezdeményezzük, hogy vezessék be az évenkénti nyugdíjemelés vegyes indexálását, amely a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított infláció mellett figyelembe veszi a nettó keresetek növekedését is. Az indokolatlan nyugdíjkülönbségek csökkentése érdekében kezdeményezzük, hogy minden nyugdíjas azonos összegű, az átlagnyugdíjnak megfelelő „13. havi ellátást” kapjon.
  • Helyre kell állítani az önkormányzatok pénzügyi függetlenségét! A települések helyzetét is egyre inkább ellehetetleníti a vágtató infláció és az energiaárak emelkedése. Kezdeményezzük, hogy a gépjárműadó teljes egészében legyen önkormányzati bevétel. Javasoljuk, hogy az önkormányzatok bevétele legyen a közigazgatási területükön képződő személyi jövedelemadó 20 százaléka, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának 20 százaléka. Indítványozzuk, hogy a helyi iparűzési adó 2024-től az önkormányzatok saját bevétele legyen”.

„Azonnali megoldásokra van szükség, mert az emberek jövedelme egyre nehezebben fedezi a megélhetés költségeit” – hangsúlyozta az MSZP a közleményben.