Jelentősen változtak az albérleti díjak

2023.06.19. 11:33
A KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint májusban az albérleti díjak országosan 1,8 százalékkal, a fővárosban 0,6 százalékkal nőttek egy hónap alatt, egy év alatt országosan 15,6 százalékkal, Budapesten pedig 16,5 százalékkal emelkedtek a lakbérek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte, az albérletpiaci kínálat is növekedésnek indult. Június közepén Budapesten, illetve országosan 14-18 százalékkal több kiadó lakásból válogathattak a bérlők éves összevetésben, az országos albérletkínálat több mint 11 800 kiadó lakásból és házból áll. Az ingatlan.com szakértője szerint ha kitart a kínálat növekedése, az fékezheti a bérleti díjak emelkedését.

Adataik szerint június közepén Budapesten a tulajdonosok által meghirdetett kiadó lakások átlagos bérleti díja 230 ezer forint volt.

A legmagasabb bérleti díj a II. és az V. kerületet jellemezte, ahol 350-350 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat. A népszerű és a legjelentősebb kínálattal rendelkező városrészek közé sorolható XI. kerületben 225 ezer, a XIII. kerületben pedig 240 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legolcsóbb kerületek közé tartozik a XVII., a XXI. és a XXIII., ahol 150-155 ezer forintért kínálják a lakásokat a bérlőknek.

A vármegyeszékhelyeken az átlagos bérleti díj 130 ezer forint, de jelentős az eltérés. Veszprém számít a legdrágább városnak 167 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, majd Székesfehérvár, Debrecen és Tatabánya következik 160-165 ezer forinttal. Továbbra is a legolcsóbb nagyvárosok között van Salgótarján és Békéscsaba, ahol 90-90 ezer forintért hirdetik az albérleteket – áll a közleményben.

Belenyúlhat a kormány az ingatlanpiacba

Az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra léphessenek – fogalmazott korábban Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami segítheti a lakáspiaci élénkülést.

Bár az eladó lakások iránti érdeklődések száma idén 43 százalékkal csökkent éves szinten, az ingatlan.com oldalán tett látogatások száma stabilan tízmillió körül mozog, ami csupán 8 százalékos mérséklődést jelent – tájékoztatott erről Balogh László vezető gazdasági szakértő, aki szerint ezek a tendenciák reményteli képet festenek az ingatlanpiacról.

Az adatok ugyanis – a korábbi években látottak alapján – arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra léphessenek.

A szakértő hozzátette, a lakáspiac élénküléséhez alacsonyabb hitelkamatokra van szükség. Ám szerinte az inflációs és gazdasági kilátások alapján hamarosan beindulhat a kamatcsökkenés, és a lakástámogatási rendszerben várható változások is lökést adhatnak a lakáspiaci forgalomnak. Összességében az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják a piacra lépést.