Nyolcmilliárd forintért építettek új gyárat az Erős Pistának

D BUS20230620022
2023.06.20. 17:22
„Az új gyár kormányzati támogatással épült, itt Erős Pistát és Piros Aranyat is készítenek majd” – közölte az Univer Product. A Kecskemét-Hetényegyházán megvalósult fejlesztéssel a vállalat több mint duplájára tudja növelni magyaros ételízesítői gyártókapacitását.

Nagyjából nyolcmilliárd forint értékben bővítette kapacitását az Univer Product Zrt., a Kecskemét-Hetényegyházán megvalósult fejlesztéssel a vállalat több mint duplájára, 1215 ezer tonnára növeli magyaros ételízesítői gyártókapacitását – írta meg a Napi. 

A kormányzati támogatással épült üzemben Erős Pistát és Piros Aranyat is készítenek.

Fontos arra is kitérni, hogy a vállalat tájékoztatása szerint az Univer a belföldi értékesítés mellett exportcélokat is kitűzött, amelyek a cég szerint megalapozzák a beruházás szükségességét.

Az új gyárnak köszönhetően az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekedhet idén, és várakozásuk szerint ennek több mint 30 százaléka exportból származik majd. A dupla akkora kapacitású üzemnek a megépítését a vállalat saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta.

A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Hangsúlyozzuk, a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, ez sarokköve volt a beruházásnak

– szögezte le Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója. A gyár összességében két év alatt készült el.

Az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is teljes egészében magyar tulajdonban lévő Univer első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte el működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. A vállalat 2020-ban adott be pályázatot és 2021-ben állami támogatással új gyár építésébe kezdett itt, a beruházás 2023 elejére készült el.

Az év végére egy számjegyű lesz az infláció

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára is ott volt az átadó ünnepségen. Beszédében elmondta, „a magyar privatizációnak azért vannak sikertörténetei is”. Hangsúlyozta, a folyamatos fejlesztések mellett is nyereségesen tudott működni a cég.

A kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a magyarországi piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése – mondta az államtitkár. A magyar gazdaságról is ejtett néhány szót:

  • szerinte az ma már tényszerűen megáll, hogy sikeresen került ki a pandémiából a magyar gazdaság;
  • de háború következtében meghozott „elhibázott” szankciók miatt most nem vagyunk könnyű helyzetben, sőt, már a 11., energiahordozókat sújtó szankciós csomagot tárgyalják Brüsszelben;
  • a növekedésről szólva elmondta, hogy az uniós szinten is „kiemelkedő, 8. helyen” volt tavaly uniós források nélkül, az idei évben is elkerüljük recessziót, majd jövőre ismét 4 százalék körüli GDP-növekedés jöhet;
  • az év végére egy számjegyű lesz az infláció, majd tovább csökken;
  • a GDP-arányos államadósság – újra – 70 százalék alá megy, jövőre pedig a 66 százalék a cél;
  • beszélt még a 28 százalék feletti a beruházási rátáról is, ami az EU-ban a legmagasabb;
  • valamint arról is, hogy tartósan 4,7 millió körül mozog a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt van.

(Borítókép:  Az Univer Product Zrt. új üzeme Kecskemét-Hetényegyházán az avatás napján, 2023. június 20-án.  Fotó: Bús Csaba / MTI)