A magyar háztartások az unióban a második legszegényebbek

20230606- MG 7865
2023.06.21. 09:07
Az Eurostat nemrég közzétett adatai szerint a régióban csak a bolgárok költenek nálunk kevesebbet, mi az uniós átlag háromnegyedét érjük el fogyasztásban, ugyan vásárlóerőnk az egy évvel korábbihoz képest csekély mértékben, 2 százalékponttal nőtt.

Románia 2022-ben az egy főre jutó fogyasztás tekintetében már megelőzte Magyarországot – derül ki az Eurostat vásárlóerő-paritással kiigazított adataiból, melyeket a Népszava közölt. A 2021-es adatok szerint a magyarok költése az uniós átlag 70 százalékát érte el, a 2022-es összesítés szerint már 2 százalékponttal nőtt ez az érték. Ezzel a tagországok között csak a bolgárok vásárlóereje gyengébb nálunk, ők a tavalyi évben az uniós átlag 67 százalékát érték el fogyasztásban. 

Mi közel a szlovákokkal vagyunk egy szinten, náluk a régiós átlaghoz képest 73 százalékra becsülték a lakosság 2022-es költését, amit Horvátország követ 75 százalékkal, majd Görögország jön 78 százalékkal. A V4-ek közül a második legjobban teljesítő Csehország volt 83 százalékkal, Lengyelország pedig a Visegrádi Együttműködésben az első 88 százalékkal. Meglepő módon a románok költése tavaly egy szinten volt a lengyelekével. 

Az unióban továbbra is Luxemburg áll az élen, ők a régiós átlagfogyasztást 38 százalékkal múlták felül, 138 százalékpontot értek el a tavalyi év összesítésében. Németország a listán a második, náluk 119 százalék az egy főre jutó fogyasztás az EU-s átlaghoz képest, őket szorosan követi Ausztria 118 százalékkal. A lap úgy kalkulált, hogy ha a magyar lakosok vásárlóerejének éves  növekedése maradna 2 százalékponton, az uniós átlag elérése 14 évbe telne, míg az osztrákokat további 9 év alatt érnénk utol. A volt szovjet államok sorában Litvániának kimagasló a teljesítménye, ahol az egy főre jutó fogyasztás már majdnem megegyezik az uniós átlaggal, 95 százalékon állnak. 

(Borítókép: Németh Kata / Index)