Luxussá vált a megtakarítás, folytatódik a felmondási hullám

2023.06.21. 11:29
A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetés szerte a világon egyre több pénzét emészti fel a munkavállalóknak, akik rendre új, jobban fizető állás után néznek. Mindez pedig globális felmondási hullámokat eredményez. A PwC globális munkaerőpiaci kutatást készített 46 ország és földrajzi terület közel 54 000 munkavállalójának – köztük magyarok – körében, amiben a résztvevők véleményét és magatartását vizsgálta. A felmérés rámutat többek között arra is, hogy egyre kevesebben vannak, akiknek a hó végén marad pénzük.

A PwC felmérésének eredményei kimutatták, hogy minden negyedik munkavállaló (26 százalék) azt mondja, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet fog váltani – tavaly csak minden ötödik nyilatkozott így (19 százalék).

Magyarországon a munkahelyével elégedett emberek aránya jelentősen alacsonyabb (33 százalék), mint globális szinten (71 százalék).

A globális munkaerő – a megkérdezettek válaszai alapján – közel fele (47 százaléka) tudott pénzt félretenni hónap végén. Idén már jóval kevesebb ember (38 százalék) képes elkerülni, hogy üres pénztárcával zárja a hónapot.

A magyar válaszadók többsége (59 százaléka) azt válaszolta, hogy a számláit rendezni tudja, de alig vagy egyáltalán nem marad pénze megtakarításra, nyaralásra és egyéb kiadásokra. Globális szinten ez az arány 42 százalékon áll.

A munkavállalók több mint fele (52 százaléka) világszerte arra számít, hogy a következő öt évben a mesterséges intelligencia valamilyen pozitív hatással lesz a karrierjére, és közel egyharmaduk (31 százalék) szerint növelni fogja a munkahelyi produktivitásukat, hatékonyságukat – írja a PwC.

A szakképzett munkavállalók egyébként általánosságban bizakodóbban néznek szembe a gyorsan változó gazdasági és munkahelyi környezettel.

Azok a munkavállalók, akik speciális készségeket igénylő munkát végeznek, nagyobb valószínűséggel várják felkészülten az előttük álló változásokat – derül ki a felmérésből.