Szijjártó Péter újabb nagyberuházást jelentett be

2023.06.21. 11:15
Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Újabb jelentős beruházásról számolt be egy közlemény keretein belül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kommüniké szerint a kínai Huayou Cobalt vállalat – amely lítiumion-akkumulátorok és új kobaltanyagok gyártására szakosodott – egy 520 milliárd forint értékű beruházás keretében 900 új munkahelyet hoz létre Ácson épülő első európai üzemében, amihez a magyar állam is pénzügyi támogatást nyújt.

Ennek mértékét ugyanakkor csak azután hozzák nyilvánosságra, ha azt jóváhagyta az Európai Bizottság. 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés idén.

Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is. Szeretném aláhúzni, hogy az európai progresszívek is értsék, európai ország, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni

– fogalmazott Szijjártó Péter a beruházással kapcsolatban.